Nieuws

‘Verdeelde Gezondheidsraad wil vaccineren met AstraZeneca staken’

De Gezondheidsraad gaat minister Hugo de Jonge adviseren om 60-minners tot nader orde niet te prikken met het AstraZenecavaccin. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een conceptadvies waarover de Raad donderdagavond een knoop moet doorhakken.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

Om het vertrouwen in vaccinatie in het algemeen niet aan te tasten, moet er volgens de Raad voorlopig worden gestopt met het inenten met AstraZeneca van mensen onder de zestig. Daarmee gaat de Raad in tegen het advies van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA, dat woensdag stelde dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de (geringe) risico’s. Nederland blijft met miljoenen overgebleven vaccins zitten als minister De Jonge het advies van de Gezondheidsraad overneemt.

De Raad heeft zelfs overwogen om het vaccin helemaal in de ban te doen, bevestigen meerdere bronnen rondom de Gezondheidsraad. De Jonge had de Gezondheidsraad om een spoedadvies gevraagd, omdat hem na de eerdere prikstop werd verweten de wetenschap niet goed te hebben geraadpleegd.

In de Gezondheidsraad zelf is sprake van verdeeldheid over het besluit, blijkt uit gesprekken met leden. “Deze stop is zo zonde, we zijn nu net levens aan het redden,” zegt hoogleraar evaluatie van de gezondheidszorg Carin Uyl-de Groot (Erasmus Universiteit).

Ook hoogleraar inwendige geneeskunde Saskia Middeldorp (Radboud UMC), die bij het vooroverleg van de Raad betrokken was, is het oneens met het advies: “We zitten midden in een pandemie. Als je geen alternatief hebt, levert doorprikken zoveel meer op dan een groep uitsluiten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden