PlusNieuws

Verdachten ‘vergisontvoering’ kwamen in beeld door oplettende getuigen en ANPR-camera

De zes mannen die worden verdacht van de ‘vergisontvoering’ in Cruquius van afgelopen zomer, konden door de politie worden gearresteerd doordat getuigen in Gouda bij de politie melding maakten van een verdachte situatie. Uiteindelijk leidden ANPR-camera’s de politie naar de verdachten. Dat vertellen advocaten die betrokken zijn bij de zaak tegen deze site.

Yelle Tieleman
De ontvoerde 56-jarige Hoofddorper werd aangetroffen in de Van Assendelftstraat in Delft. Hij is daar uit een auto gezet.
 Beeld Hollandse Hoogte / Inter Visual Studio
De ontvoerde 56-jarige Hoofddorper werd aangetroffen in de Van Assendelftstraat in Delft. Hij is daar uit een auto gezet.Beeld Hollandse Hoogte / Inter Visual Studio

Op 5 augustus van dit jaar wordt een 56-jarige man uit Hoofddorp bij de meubelboulevard in Cruquius klemgereden, uit zijn auto getrokken en ontvoerd. De ontvoerders gaan er in een rode Mercedes Vito vandoor. Ze rijden vervolgens naar Gouda, waar de rode bus in een loods wordt gestald. Getuigen zien dan dat de ontvoerders met kentekens aan het rommelen zijn en bellen de politie.

De getuigen kunnen de kentekens doorgeven, waarna die in de ANPR-database worden geplaatst. Er staan door heel Nederland honderden camera's die met ANPR, automatische kentekenplaatherkenning, zijn uitgerust. Zo kon de politie uiteindelijk de rode Vito opsporen, waarna de verdachten werden aangehouden.

‘Echte doelwit gekoppeld aan onderschepte partij cocaïne’

Het slachtoffer was ondertussen al naar een andere plek in Delft gebracht. Hij werd zes dagen na de ontvoering vrijgelaten, liep op eigen gelegenheid een woonwijk in en belde bij verschillende portiekwoningen aan en vroeg om hulp. Hij bleek gewond te zijn en had nog ducttape op zijn hoofd. Volgens de politie had de man geen enkele betrokkenheid bij het criminele milieu en hadden de ontvoerders de verkeerde persoon meegenomen. Niet lang na de ontvoering liep de 59-jarige Alex R. uit Alblasserdam een politiekantoor binnen en zei hij dat hij het daadwerkelijke doelwit van de kidnap was. Hij stelde al eerder bedreigd te zijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) koppelt de vergisontvoering direct aan een onderschepte partij cocaïne van een kleine 2000 kilo in de Belgische havenstad Antwerpen. Alex R. bezit daar meerdere panden en een fietsenzaak. Woningen die aan hem zijn te relateren zijn daarna beschoten.

Hoe de verdachten de vergissing hebben kunnen maken is onduidelijk. In een aantal telefoons die zijn geconfisqueerd bij de verdachten zijn berichten gevonden, waarin wordt gesproken over het slachtoffer en niet over het 'daadwerkelijke’ doelwit Alex R. Dat zou erop kunnen wijzen dat de vergissing is gemaakt door de opdrachtgevers van de ontvoering, en niet door de uitvoerders.

Onderzoek nog lang niet afgerond

Maandag bleek bij de eerste inleidende zitting tegen de zes verdachten dat het politieonderzoek nog lang niet is afgerond. Volgens de officier van justitie is met name het onderzoek naar telefoongegevens ‘zeer omvangrijk’ en vergt het grote aantal betrokken telefoonnummers ‘veel analyse’. De officier van justitie stelde dat in de woning van één van de verdachten een groot aantal telefoons is gevonden dat werd gebruikt als ‘actie- en wegwerptelefoons’. Volgens haar fungeerde de woning als een 'rovershol’ en was het een uitvalsbasis voor de verdachten. Ook zei de officier van justitie dat niet wordt uitgesloten dat er nog nieuwe arrestaties zullen plaatsvinden. De inhoudelijke behandeling zou pas in het najaar van 2022 beginnen.

Een aantal advocaten deed verzoeken om de voorlopige hechtenis van de verdachten op te heffen of te schorsen tot de inhoudelijke behandeling van de zaak. Zij stelden dat het bewijs niet sterk genoeg zou zijn en dat hun cliënten hun zaak in vrijheid zouden moeten afwachten. Het OM verzette zich daar sterk tegen.

De rechtbank doet dinsdag uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden