Update

Verdachte in zaak dood Gino eerder veroordeeld voor misbruik, politie doorzoekt woning

De verdachte van betrokkenheid bij de dood van het 9-jarige jongetje Gino van der Straeten is eerder al eens veroordeeld voor kindermisbruik. Advocaat van één van de slachtoffers Phil Boonen bevestigde berichtgeving zondag hierover op 1Limburg.

Het Parool
Politieonderzoek bij de woning van een 22-jarige verdachte in Geleen. Beeld ANP
Politieonderzoek bij de woning van een 22-jarige verdachte in Geleen.Beeld ANP

In 2017 veroordeelde de rechtbank in Maastricht de toen 17-jarige Donny M. voor het bedreigen en mishandelen van twee jongens en het misbruik van zeker één van hen. Dat zou zijn gebeurd op 28 juni 2017. Donny M. kreeg tot drie jaar voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting. Daarnaast kreeg hij bijna vijf maanden jeugddetentie en een klinische behandeling bij een instelling in Eindhoven voor geestelijke gezondheidszorg voor jongeren tot 23 jaar.

Tijdens de persconferentie zaterdag over de aanhouding van de verdachte in de zaak van het 9-jarige jongetje werd al duidelijk dat Donny M. een bekende van justitie en politie is. De politie wilde echter niet zeggen voor welke zaken hij eerder werd opgepakt of veroordeeld.

Woning wordt doorzocht

De recherche is zondag in Geleen nog bezig met het doorzoeken van de woning van de man die wordt verdacht van de ontvoering van Gino en van betrokkenheid bij diens dood. Ook wordt er een buurtonderzoek gehouden. De omgeving van de woning aan de Dommelstraat is afgezet.

De advocaat van de verdachte heeft zondag laten weten de komende drie weken niet te reageren op vragen ‘die op wat voor manier dan ook verband houden met de zaak-Gino en/of onze cliënt Donny M.’. De verdachte zit in beperkingen, wat wil zeggen dat hij behalve met zijn advocaat met niemand mag praten. En dat de advocaat, de politie en justitie er naar buiten toe het zwijgen toe doen.

De woning ligt aan de overkant van de plek waar het lichaam van Gino werd gevonden achter een uitgebrande woning aan de Opbraakstraat. Tussen beide huizen in ligt een klein parkje met een speeltuintje en een wandelpad.

Achter de uitgebrande woningen leggen mensen zondag rond de middag bloemen, knuffels en kaarsjes neer. Volgens een buurman is de woning bijna drie weken geleden uitgebrand. Er bleek een wietplantage te zitten op de bovenste verdieping. Ook een naastgelegen woning is daardoor uitgebrand.

Stille tocht

Om uiting te geven aan het verdriet wordt woensdag in Kerkrade een stille tocht gelopen ter nagedachtenis aan het 9-jarige jongetje. Initiatiefnemer Ramona Nyqvist: “We hebben hierover nog overleg met de politie en de gemeente. We moeten nog afspreken hoe laat we vertrekken en wat de route is.” Een woordvoerder van de politie weet nog niets van een stille tocht, en de gemeente is zondag niet bereikbaar. Nyqvist verwacht dat maandag meer duidelijkheid kan worden gegeven over route en tijdstip van vertrek.

Op haar Facebookpagina schrijft ze: ‘We gaan zorgen dat jij het allermooiste afscheid krijgt. Lieve jongen, hopelijk mag je voor altijd spelen in de allermooiste hemelse speeltuin. We zullen je nooit vergeten! Rust zacht kleine mooie engel.’

Even voetballen

Gino komt eigenlijk uit Maastricht, maar logeerde sinds een week bij een zus in Kerkrade, omdat zijn moeder ziek is. Woensdagavond ging hij buiten even voetballen. Daarbij werd hij nog gezien bij het speeltuintje. Hij had om 19.30 uur terug bij zijn logeeradres moeten zijn. Toen hij niet kwam opdagen, zocht zijn zus tot diep in de nacht en alarmeerde de politie. Donderdag werd iets na 13.00 uur een Amber Alert verstuurd. Zaterdagochtend werd zijn lichaam in Geleen gevonden.

Het is niet bekend hoe Gino om het leven is gekomen en wat er sinds zijn verdwijning precies met hem gebeurd is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden