Verbouwing Circuit Zandvoort eind februari klaar

Eind februari is de verbouwing van Circuit Zandvoort klaar. De racebaan is dan gereed voor de komst van de Formule 1 in het voorjaar.

ANP/Het Parool
De werkzaamheden op Circuit Zandvoort. Beeld ANP
De werkzaamheden op Circuit Zandvoort.Beeld ANP

“We zijn enorm opgeschoten. We zijn nu in de fase van de opbouw en we liggen keurig op schema,” zegt directeur Robert van Overdijk.

Op het circuit staan op dit moment bulldozers, hijskranen en zandwagens. Op 3 mei staat voor de eerste keer sinds 1985 weer een Grand Prix op de planning. “Er moet nog veel gebeuren, maar het ziet ernaar uit dat de asfaltering van het vernieuwde circuit eind februari klaar is. Dan kunnen de auto’s eroverheen,” aldus Van Overdijk.

Sportief directeur Jan Lammers wordt alleen maar lovender over de racebaan, waar hij als kleine jongen al zijn uren doorbracht. Hij voorziet spektakel door de aanleg van de twee zogeheten kombochten met een hellingsvlak (Hugenholtzbocht en Arie Luyendijkbocht) en de Tarzanbocht, de eerste bocht na start en finish. “Ik weet dat de coureurs niet kunnen wachten om erop te rijden. Ze hebben nog geen idee of ze er ook echt kunnen inhalen, maar zeker is dat je met zijn tweeën naast elkaar even hard door die kombochten kunt. Het gaat erom wie het lef heeft zijn voet op het gaspedaal te houden,” zegt hij.

Lammers gaf aan dat de Luyendijkbocht ook nog een meter of 2 de hoogte in gaat. “Voor een coureur zijn die hoogteverschillen op die snelheid sensationeel.”

Kort geding

Diverse milieuorganisaties spanden een kort geding aan tegen Circuit Zandvoort. De organisaties vinden dat de werkzaamheden te ingrijpende gevolgen hebben voor rugstreeppadden en zandhagedissen die in het duingebied rond het racecircuit leven.

De eisers, waaronder Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen, Stichting Duinbehoud en Milieudefensie, wilden dat de rechter de ontheffing die de provincie Noord-Holland het circuit had gegeven van tafel ging. Maar de voorzieningenrechter zag ‘geen grond om aan te nemen dat met het verlies van dit beperkte gebied afbreuk wordt gedaan aan de gunstige staat van instandhouding van de rugstreeppad en zandhagedis’. De rechtbank in Haarlem wees de bezwaren van de natuurorganisaties eind oktober 2019 dan ook af.

Topartiesten bij Formule 1 Zandvoort

Nederlands topartiesten zullen tijdens de Dutch Grand Prix in Zandvoort op 1, 2 en 3 mei optreden. Lil’ Kleine, Guus Meeuwis, Davina Michelle, Nick en Simon, Freddy Moreira, Lucas & Steve en Sam Feldt staan geprogrammeerd, meldde de organisatie tijdens een media-update.

Nick & Simon en Lil’ Kleine zullen vrijdag op de trainingsdag optreden, Davina Michelle en Guus Meeuwis zijn de publiekstrekkers bij de kwalificatie op zaterdag.

Op de racedag vormt het dj-trio Kris Kross Amsterdam een belangrijke act. De organisatie hoopt nog een Nederlandse artiest aan te trekken die ook in het buitenland faam geniet. Dat zou wel eens een van de grote dj’s kunnen zijn.

De belangstelling voor het evenement is groot. Er zijn nog een paar honderd weekendkaarten in de vrije verkoop gekomen, omdat er na nauwkeuriger intekenen van de tribunes wat ruimte beschikbaar is gekomen langs het circuit. In totaal komen er 80.000 tijdelijke zitplaatsen bij.

Inmiddels is ook duidelijk dat er een grote fanzone komt die grenst aan het circuit. Hier komt het grote podium waar de artiesten optreden. Sponsors als Radio 538 en supermarktketen Jumbo komen met publieksacties, waarbij ook toegangskaarten worden weggegeven. Radio 538 heeft zich verbonden aan een camping waar bezoekers in kant-en-klare tenten kunnen overnachten. Jumbo neemt het voortouw om vrijdag 1 mei in te vullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden