Plus

Verandert deze nepboom de bloedhete stad zomers in een koele oase?

Binnensteden worden steeds warmer. Wat kan helpen: nepbomen met klimop. Student Niels Kuijpens kreeg een onderscheiding voor deze uitvinding.

Hans Nijenhuis
Groen in de stad (niet de boom van Niels Kuipens). Beeld Moment Editorial/Getty Images
Groen in de stad (niet de boom van Niels Kuipens).Beeld Moment Editorial/Getty Images

Zijn idee gaat de wereld niet redden noch de voorpagina’s halen, maar de plastic bomen van Niels Kuijpens kunnen wel bijdragen aan de oplossing voor een groeiend probleem: hitte in de stad. Kuijpens (26) is derdejaars student Industrieel Product Ontwerpen in Groningen. Hij heeft tijdens een stage van een halfjaar bij het Groningse ontwerpbureau House of Design aan zijn uitvinding gewerkt. Dinsdag kreeg hij er van de school een onderscheiding voor.

Klimaatverandering tegengaan is niet genoeg, zegt Kuijpens, we moeten ook ons gedrag en onze omgeving aanpassen. Omdat binnensteden hoofdzakelijk uit steen bestaan, kan het daar 7 graden warmer worden dan buiten de stad. In de zomers van 2018 en 2019 was de hitte in straten met uitsluitend asfalt, beton en steen bijna ondraaglijk. Een tweede probleem is de regen. “Hoewel we straks minder dagen met regen hebben, regent het wel harder en langer, waardoor het regenwater niet weg kan.”

Groen op de daken

Stadsbesturen zijn zich daarvan bewust. Je ziet steeds meer groen op de daken. Wat echt zou helpen is meer bomen in de stad. Bomen vangen regenwater op en zorgen voor frisse lucht, voor schaduw en verkoeling. Maar bomen planten in bestaande wijken is makkelijker gezegd dan gedaan. Een boom neemt met zijn wortels ook veel ruimte ónder de grond in. En daar is het al zo vol, met kabels, leidingen en rioleringen. En o ja, een boom heeft per dag tot wel honderd liter water nodig.

Dit bedacht Kuijpens: een nepboom, waar het bladgroen wordt gevormd door echte bladeren van een echte klimop. Die kan in een bak óp de grond groeien, onder de grond graven is niet nodig. Hij heeft een frame ontworpen met de vorm van een boom, dus met stam en takken, waar de klimop in kan groeien. Door de gekozen vorm kan zijn boom ook regenwater opvangen en opslaan in een reservoir. Het frame wordt gemaakt van plastic, uiteraard gerecycled.

Een droom, deze boom? Nog wel, maar wel eentje die uitkomt. Althans, de Hanzehogeschool gaat Kuijpens’ bomen plaatsen op het terrein van de school in Groningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden