Nieuws

Veiligheidsmonitor CBS: ruim 1,6 miljoen mensen voelden zich vorig jaar gediscrimineerd

11 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder voelde zich in 2021 gediscrimineerd, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Ministerie van Justitie en Veiligheid maandag op basis van hun veiligheidsmonitor.

ANP
Demonstranten lopen een protestmars tegen racisme en discriminatie in Amsterdam. Beeld ANP
Demonstranten lopen een protestmars tegen racisme en discriminatie in Amsterdam.Beeld ANP

Dat komt neer op omgerekend 1,6 miljoen mensen. Van hen heeft minder dan 1 op de 10 melding gemaakt van discriminatie.

De veiligheidsmonitor is een enquête waaraan 173.000 Nederlanders deelnemen. Vooral mensen met een Surinaamse of Nederlands-Caribische achtergrond (30 procent) en met een Marokkaanse achtergrond (35 procent) gaven aan vaak discriminatie mee te maken. Bij mensen met een Nederlandse achtergrond gaf minder dan 1 op de 10 aan zich weleens gediscrimineerd te voelen.

Ras of huidskleur (36 procent) en nationaliteit (27 procent) worden het vaakst als grond voor de discriminatie genoemd. Vrouwen hadden vaker te maken met discriminatie dan mannen. Ook zeiden jongeren vaker discriminatie te ervaren dan ouderen, en homo- en biseksuelen vaker dan heteroseksuelen. Wanneer het op godsdienst of levensbeschouwing aankomt, voelen moslims zich het vaakst gediscrimineerd (drie op de tien), gevolgd door mensen die zich tot het jodendom, boeddhisme of hindoeïsme rekenen (twee op de tien).

Ongelijke behandeling

De vormen van discriminatie die mensen ervoeren lopen uiteen van ongelijke behandeling (60 procent) tot discriminerende opmerkingen (40 procent) en stigmatisering, bijvoorbeeld in de media (ruim 30 procent).

Bijna 1 op de 10 mensen heeft vorig jaar melding gemaakt bij een of meerdere instanties naar aanleiding van discriminatie. 3 procent deed dat bij hun eigen werkgever of opleiding, 2 procent bij de politie en 1 procent bij een meldpunt voor discriminatie. Minder dan een half procent meldde zich bij het College voor de Rechten van de Mens.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden