Veiligheidberaad: feestjes voor jongeren nodig om oud en nieuw veilig te houden

Zonder evenementen voor jongeren tijdens de komende jaarwisseling wordt het ‘een heel forse uitdaging’ die nacht de veiligheid te garanderen. Hubert Bruls, voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad, pleit daarom voor kleinschalige activiteiten voor jongeren. Politie en deskundigen steunen zijn oproep.

Eric Reijnen Rutten & Henk van Gelder
Het landelijk Veiligheidsberaad wil zo snel mogelijk weten of er tijdens de jaarwisseling nog wat georganiseerd kan worden. Beeld Getty Images
Het landelijk Veiligheidsberaad wil zo snel mogelijk weten of er tijdens de jaarwisseling nog wat georganiseerd kan worden.Beeld Getty Images

Bruls wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de vraag of er nog wat georganiseerd kan worden. “Laten we niet naïef zijn en denken dat als wij zeggen dat er niks mag mensen ook niets zullen gaan doen. Als er toch iets gebeurt, dan liever geregisseerd en onder begeleiding van een jongerenwerker, een wijkagent of iemand van de gemeente. Anders worden het wildwesttonelen en moet ik politie en boa’s vragen al die mensen te gaan bekeuren. Dat wordt dan handhavingstechnisch echt een bijzonder forse uitdaging.”

Bruls zegt niet meteen voor ogen te hebben wat voor soort activiteiten er precies georganiseerd kunnen worden. “Mag ik dat aan de creativiteit aan een ander overlaten? Ik ben er niet om iedereen te entertainen. Als mensen bingo buiten willen doen of wat willen zingen, laat ik dat aan hen over. Maar het moet kleinschalig zijn.”

Snakken naar feest

De politie is al rond de zomer begonnen met de voorbereidingen voor oud en nieuw. “Natuurlijk helpt het als er activiteiten voor de jeugd zijn,” stelt politiechef Aart Garssen van het politiedistrict Gelderland-Zuid. “Dat is in andere jaren ook gebleken. Dit jaar zal alles anders zijn. Al weten we nog niet wat er straks allemaal mag. Ondanks het vuurwerkverbod en de afstandsregels zal de inzet niet minder zijn. Die blijft zeer fors.”

Criminoloog Henk Ferwerda stelt dat het belangrijk is de verveling onder jongeren tegen te gaan. “Iedereen baalt van corona. Voor jongeren is het extra vervelend. Zij zitten in de bloei van hun leven. Veel is weggevallen, uitgaan, sport en vaak ook het bijbaantje,” stelt Ferwerda die onderzoek deed naar de effecten van de coronamaatregelen op jongeren. “Met oud en nieuw braaf thuis bij je ouders op de bank zitten: dat wil geen jongere. Die snakken naar een feestje.”

Ferwerda raadt gemeenten aan de jongeren zelf te betrekken bij eventuele activiteiten. “En let bij het organiseren ook op straatgroepen met jongeren die minder mondig zijn, maar wellicht wel eerder risicogedrag vertonen. De groepen zijn natuurlijk het interessantst als het gaat om het voorkomen van escalatie tijdens de jaarwisseling.”

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) laat in reactie op het pleidooi van Bruls weten af te wachten welke mogelijkheden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge jongeren zullen bieden. “Daar lopen we verder niet op vooruit,” aldus zijn woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden