Veertien jachten van Russische eigenaren mogen Nederland niet uit

Twaalf zogenoemde superjachten die bij Nederlandse werven worden gebouwd, liggen momenteel aan de ketting. Ze mogen voorlopig niet worden afgeleverd vanwege de sancties tegen Rusland.

Het Parool
Het grootste megajacht ooit gebouwd in Nederland verlaat de scheepswerf Koninklijke De Vries. Het jacht, 99 meter lang en 20 meter breed, gaat op weg naar Amsterdam. Een Russische oliemagnaat heeft de opdracht gegeven voor de bouw.  Beeld ANP /  ANP
Het grootste megajacht ooit gebouwd in Nederland verlaat de scheepswerf Koninklijke De Vries. Het jacht, 99 meter lang en 20 meter breed, gaat op weg naar Amsterdam. Een Russische oliemagnaat heeft de opdracht gegeven voor de bouw.Beeld ANP / ANP

Ook twee jachten die voor onderhoud in Nederland liggen, staan onder verscherpt toezicht. Dat schrijft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om jachten voor zogenoemde Russische UBO’s, ultimate benificial owners. Dat zijn mensen die de uiteindelijke zeggenschap hebben over, bijvoorbeeld, het bedrijf dat de boot bezit. De UBO’s achter de jachten staan niet op de Europese sanctielijsten, maar vanwege alle sancties tegen Rusland mogen de boten niettemin niet worden geleverd. “De eigendomsstructuren van deze jachten wordt onderzocht,” schrijft de minister.

Er wordt ook onderzoek gedaan naar de twee jachten die in onderhoud zijn. “Van een van deze jachten wordt de relatie tot een op de Europese sanctielijsten genoemde persoon onderzocht,” aldus Hoekstra.

Volgens Hoekstra staan er geen vliegtuigen van gesanctioneerde Russen in Nederland.

30.000 containers gecontroleerd

Financiële instellingen en trustkantoren hebben tot dusver 516 miljoen euro aan tegoeden bevroren, en er is 155 miljoen aan transacties tegengehouden, aldus Hoekstra.

De Nederlandse douane heeft sinds Rusland Oekraïne binnenviel 30.000 containers gecontroleerd die Rusland als bestemming hadden. De hoeveelheid vrachtverkeer tussen Nederland en Rusland is flink afgenomen. Vlak voor de oorlog ging het nog om ruim 40.000 aangiften van vrachtzendingen, vorige week waren dat er 750.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden