PlusReportage

Veel aandacht voor bezoek koningspaar aan Berlijn: Duitsers willen sprookje van monarchie, niet het gedoe

Veel Duitsers vinden een monarchie, en zeker de Oranjes, interessant. Dat blijkt wel tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Berlijn. Maar hou het vooral iets exotisch, van de kleine buurlanden om de bondsrepubliek heen.

Jeroen Schmale
Gisteren ontving de Duitse bondskanselier Angela Merkel koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Beeld Maja Hitij/Getty
Gisteren ontving de Duitse bondskanselier Angela Merkel koning Willem-Alexander en koningin Máxima.Beeld Maja Hitij/Getty

Ze stond bij het Anne Frank Zentrum in Berlijn toen koning Willem-Alexander daar met de Duitse president Frank-Walter Steinmeier op de eerste dag van zijn staatsbezoek aan Duitsland rondkeek. Even later was ze bij de Brandenburger Tor, toen Willem-Alexander en Máxima onder het monument door wandelden. Maandagavond wachtte ze het koppel op bij hun hotel.

Steeds had Sandra Heumann een boeketje in haar handen, om aan te bieden aan de koninklijke gasten. Telkens vergeefs. Willem-Alexander en Máxima wuifden wel, maar kwamen niet dichterbij. “Ook al staan we buiten, toch hou ik mijn mondkapje op in de hoop dat ze het veilig genoeg achten om naar mij toe te lopen. Maar dat doen ze niet, vanwege corona.”

Heumann is Oranjefan noch monarchist, maar een zelfbewuste journalist uit München, werkzaam voor Bunte – een van de grootste tijdschriften in Duitsland. Dat ze met die bloemen op het Nederlandse koningspaar moet wachten, vindt ze een tikkeltje gênant, maar de chef op de redactie in Beieren wil het zo. Hij heeft de kop al in zijn hoofd: ‘Bunte treft het koningspaar’.

‘Máximal fröhlich’

Er komen tal van staatshoofden in de Duitse hoofdstad op bezoek die minder aandacht krijgen in de Duitse pers dan Willem-Alexander, zoon van een Duitse vader, kleinzoon van drie Duitse grootouders, en Máxima. De Berlijnse editie van Bild Zeitung brengt op dag twee van het staatsbezoek een grote foto van de stormachtige entree van het paar in Duitsland, met de paraplu van ceremoniemeester Simon van der Burg die het pal boven het koningspaar begeeft. ‘Máxima brengt een frisse wind naar Berlijn’, kopt de boulevardkrant, die binnenin een ­immense foto van de lachende koningin heeft geplaatst. ‘Máximal fröhlich in Berlin’. In een bijschrift noemt Bild het Nederlandse koningspaar een ‘droomkoppel’, maar waarom ze dat volgens de redactie vormen, wordt nergens duidelijk.

Eerlijk is eerlijk: veel Berlijners zal het dezer dagen een zorg zijn, het bezoek van de Nederlandse koning en koningin aan hun land en deelstaat. Ja, de talrijke Nederlandse vlaggen in het straatbeeld vallen op, evenals de opstoppingen als de koninklijke stoet ergens voorrang krijgt.

Als een programmaonderdeel van het staatsbezoek is uitgelekt, staan tussen de fans veel Nederlanders die in de Duitse hoofdstad wonen, zoals Robin Viele en Suzanne de Vries, die met hun kleine, slaperige kinderen Olivier en Raffie op de armen een glimp van Willem-Alexander en Máxima hopen op te vangen bij de Brandenburger Tor. Deze Nederlandse expats in Berlijn krijgen regelmatig vragen van hun Duitse vrienden over de Oranjes. “Vooral over Koningsdag en hoe dat toch is, om een koninklijke familie aan het hoofd van je land te hebben. En waarom zij toch zo toegankelijk zijn, zo open. Kijk hier nou eens om je heen: geen dranghek te zien. Dat is toch echt anders bij de meeste presidenten die op bezoek komen. Zie je Joe Biden hier al relatief losjes rondlopen?”

Oranje voetbalvlag

Vijf meter verderop zwaait een Duitse vrouw hartstochtelijk met een oranje voetbalvlag. Tamara Hagen is een fan van de buitenlandse koningshuizen, zoals de royals in Nederland, België en Denemarken, en zeker van Máxima. “Ik vind haar zo charismatisch.” Maar Duitsland een monarchie? Hagen moet er niet aan denken. “Ik wil geen koning, ik ben in alles een democraat. Maar ik vind het wel heerlijk dat in de omringende landen nog koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen leven.”

Verslaggever Sandra Heumann wacht met haar boeketje voor Gropius Bau, een schitterend museum in Berlijn, dat Willem-Alexander en Máxima op hun tweede dag in Duitsland bezoeken. Zoals Hagen redeneren veel van haar landgenoten, taxeert ze. “Die koningshuizen zijn dicht bij ons, maar ook ver genoeg weg. Mensen hier willen alleen de sprookjes en niet het gedoe. Van de omstreden reis naar Griekenland van jullie koningspaar wilden onze lezers niets weten, zagen we aan de bezoekcijfers van onze site. De meeste Duitsers vonden dat die mensen ook wel een vakantie hadden verdiend, net als zijzelf.”

In de verte zwaait Máxima naar Heumann. Ze gebaart en zegt: “Sorry, ik kan uw bloemen echt niet aannemen.” Heumann kreunt. “Daar was ik al bang voor, door die rotcorona. Scheisse!”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden