Nieuws

Vanaf 2024 geen wegwerpplastic meer toegestaan op kantoor of in horeca

Vanaf 2024 zijn wegwerpbekers of -maaltijdverpakkingen niet meer toegestaan op kantoor, in de horeca of op festivals, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Op deze plekken moet men herbruikbare borden of bekers gaan gebruiken.

ANP
Het verbod op wegwerpplastic was al aangekondigd. Beeld Getty Images
Het verbod op wegwerpplastic was al aangekondigd.Beeld Getty Images

Kartonnen koffiebekertjes, die een laagje van kunststof hebben, mogen dan ook niet meer. Hierop geldt wel een uitzondering voor zorginstellingen. Daarnaast moet er betaald worden voor koffiebekers voor onderweg. Verkooppunten mogen daar zelf de prijs voor bepalen. Wel moeten zij herbruikbare alternatieven aanbieden. Deze maatregel gaat al in per 2023.

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om toch bepaalde plastic bekers of verpakkingen te gebruiken, zolang 75 tot 90 procent daarvan weer wordt ingezameld en hergebruikt. Dat mag alleen ‘wanneer het echt nodig is’, aldus de staatssecretaris.

Heijnen schrijft dat in Nederland dagelijks 19 miljoen plastic bekertjes en voedselverpakkingen worden weggegooid na eenmalig gebruik. ‘Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen.’

Het verbod op wegwerpplastic was al eerder aangekondigd, maar komt er nu definitief. De Europese Unie heeft regels opgesteld om zwerfplastic tegen te gaan. Daar komt deze Nederlandse aanscherping uit voort.

Eerder werden plastic rietjes, bestek en roerstaafjes al in de ban gedaan. Ook is het sinds 2017 verboden voor winkels om gratis plastic tasjes te verstrekken. Volgens Heijnen had deze maatregel succes; het aantal plastic tasjes dat in het zwerfafval belandt is met 70 procent afgenomen. Verder moet men nu ook statiegeld betalen over kleine plastic flesjes.

Milieuorganisaties: meer maatregelen nodig

Nieuwe regels om wegwerpplastic tegen te gaan zijn een mooie stap, vinden milieuorganisaties, maar volgens hen zijn meer maatregelen nodig om de plasticvervuiling echt effectief tegen te gaan. “Met alleen een verbod op koffiebekers en borden zijn we er natuurlijk niet,” reageert Greenpeace. “We moeten opnieuw kijken naar hoe de supermarkt eruit moet zien, want daar kopen we nog steeds driedubbel verpakte producten.”

Ook Natuur & Milieu vindt dat “meer nodig is om met zijn allen de stap te maken van wegwerp naar herbruikbaar.” De organisatie zou graag zien dat er een algemeen verbod komt op wegwerpproducten waarvoor een goed herbruikbaar alternatief bestaat. Zo ver gaat het kabinet vooralsnog niet.

Natuur & Milieu vraagt zich af of veel mensen zullen overstappen op herbruikbaar materiaal in situaties waarin ze nog steeds een keuze hebben, bijvoorbeeld wanneer ze eten afhalen. “Als bedrijven kunnen besluiten de meerprijs van wegwerp heel laag te houden, zullen veel mensen de overstap naar herbruikbaar niet gaan maken, zo gewend als we zijn aan onze wegwerpcultuur.”

Wat Greenpeace betreft is het ook belangrijk dat grote voedingsmiddelenproducenten als Unilever, Coca-Cola, Nestlé en Pepsi hun plasticgebruik ‘drastisch verminderen’ en investeren in producten zonder verpakking. “En als dat niet kan in herbruikbare en hervulbare verpakkingen,” zegt plasticexpert Meike Rijksen van de milieuorganisatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden