Van Lienden hield 9 miljoen over aan mondkapjeshandel: ‘Binnenkort geven we uitleg’

Politiek commentator, activist en lobbyist Sywert van Lienden hield ruim negen miljoen euro over aan de mondkapjesdeal die hij voor honderd miljoen euro met de overheid sloot.

Het Parool
null Beeld Videostill
Beeld Videostill

Zijn beide zakenpartners streken ­ieder meer dan 5 miljoen euro op, meldt onderzoeksplatform Follow the Money (FTM). Van Lienden blijkt daarmee toch fors te hebben verdiend aan de handel in beschermingsmiddelen. Hij weigerde daar lang duidelijkheid over te verschaffen.

Volgens FTM heeft Van Lienden zelf bevestigd dat het om ruim negen miljoen euro gaat. Het bedrag van die grootte in zijn persoonlijke holding Duyfken zou 97,5 procent van zijn verdiensten uit de mondkapjeshandel behelzen. ‘Wat inhoudt dat zijn totaal ontvangen winst ruim 9,2 miljoen euro bedraagt,’ schrijft FTM.

Volgens Van Lienden heeft hij ‘een uitgebreide bevestigende verklaring’ gegeven aan het onderzoeksplatform. “Voor de inhoud daarvan verwijs ik naar de site van FTM,” zegt hij. In die reactie schrijft Van Lienden dat de 9 miljoen euro ‘inderdaad’ afkomstig is van het behaalde resultaat van Relief Goods Alliance BV. ‘Het is ingebracht vanuit de Sphinx Holding BV, en betreft circa 97,5 procent van de verdiende bedragen na aftrek van kosten. Het resterende bedrag wordt gebruikt voor (on)kosten en een maandelijks salaris. Er is sprake geweest van een afwijking van de statutaire winstverdeling.’

Transparantie

Volgens Van Lienden komt Relief Goods Alliance bv binnenkort met een uitgebreide verklaring. “We willen eerst de minister de ruimte geven om Kamervragen te beantwoorden,” klinkt het over de telefoon. Een ­datum kan hij nog niet noemen.

In de verklaring aan FTM staat dat Relief Goods Alliance BV zelf een website zal lanceren met daarop alle relevante informatie zodra de Tweede Kamer is geïnformeerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). ‘Wij zullen daar uitgebreid vertellen over de gang van zaken en transparantie bieden.’

Volgens het onderzoeksplatform zette Van Lienden eind 2020 een speciale bedrijfsstructuur op waarmee hij volgens experts vermogen verborgen kon houden. De andere oprichters van de Hulptroepen Alliantie, Bernd Damme en Camille van Gestel, zetten soortgelijke constructies op voor hun verdiensten van respectievelijk 5,7 en 5,4 miljoen euro.

Non-profitvoorstel

De Volkskrant onthulde ruim twee weken geleden dat Van Lienden vorig jaar tijdens de eerste coronagolf als weldoener op het toneel verscheen met zijn Hulptroepen Alliantie, maar daar zelf aan had verdiend. Deze stichting regelde belangeloos mondkapjes, maar intussen liet Van Lienden de deal via een eigen bv lopen, zo concludeerde de krant na inzage van tientallen documenten.

In totaal kreeg Van Lienden voor de opdracht 100,8 miljoen euro. Als de prijs was gehanteerd zoals vermeld stond in het non-profitvoorstel, had de overheid 88 miljoen euro betaald. Lang was onduidelijk hoeveel geld er precies via eigen bv’s was gestroomd.

Van Lienden zegt deze constructie te hebben opgezet om ‘een duidelijk onderscheid te maken tussen Sywert van Lienden privé en het vergaarde kapitaal’. Afgelopen zomer zou duidelijk zijn geworden dat het resultaat van Relief Goods Alliance ‘veel ­positiever zou uitvallen dan verwacht’.

En zo zou hij flink verdiend hebben aan de pandemie. Volgens Van Lienden was de deal voor 40 miljoen mondkapjes ‘transparant, gedocumenteerd en rechtmatig’. Over het persoonlijke profijt zei hij niets, wel benadrukte hij eerder dat alles in de haak is. Of de maatschappelijke bestemming waarover hij sprak ook zal lukken, is volgens Van Liendens verklaring bij FTM ‘deels afhankelijk van de gevolgen van de huidige verwoestende mediastorm’ voor zijn professionele loopbaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden