Update

Van kapper tot camping: alle nieuwe coronaregels op een rij

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het kabinet heeft een hele reeks aan beslissingen genomen voor de heropening van Nederland. Alle versoepelingen zijn onder voorbehoud dat er geen nieuwe uitbraak meer plaats heeft.

Tobias den Hartog

Per 11 mei:

Het plan is nu om vanaf 11 mei nagenoeg alle contactberoepen weer aan de slag te laten gaan. Voor kappers, voetverzorgers, masseurs geldt wel dat ze op afspraak moeten werken. Tussen de klanten moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Ook groepen van 10 personen worden toegestaan, maar wel met 1,5 meter afstand tot elkaar. Ook rijscholen mogen weer aan het werk. Het CBR hervat ook weer examens.

Voor buitensport geldt dat ze ook weer aan de slag kunnen met dat voorbehoud, ook personen boven de 18 jaar. Het gaat dan dus vooral om niet-contactsporten, zoals tennis en golf. En ook de bibliotheken mogen hun deuren weer openen.

Het credo ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ verandert 11 mei ook naar: ‘vermijd drukte, en blijf thuis als je gezondheidsklachten hebt’. Het advies blijft om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Er worden daarnaast proeven gelanceerd in verpleeghuizen. In 25 vestigingen wordt gekeken of en hoe er weer bezoek kan worden ontvangen.

Per 1 juni:

Vanaf 1 juni mogen terrassen weer open, net als strandtenten. Ook restaurants mogen weer gasten ontvangen, maar alleen op reservering. Het maximum aantal gasten is dan 30. Ook bioscopen, concertzalen, musea en theaters gaan weer open, zij moeten ook het maximum aantal van 30 bezoekers in acht nemen. Voor gezinnen geldt wel dat ze geen 1,5 meter afstand hoeven te houden onderling als ze naar de bios of uit eten gaan. Er wordt gekeken of dit voor poppodia ook kan gaan gelden.

Het kabinet streeft ernaar vanaf 1 juni iedereen met corona-klachten op het virus te testen. Als iemand besmet blijkt, is het ‘cruciaal’ dat er contactonderzoek komt. Een besmet persoon moet daarnaast veertien dagen in quarantaine, zegt minister Hugo de Jonge.

Voorheen werden ouderen en zorgmedewerkers met klachten getest. Daar zijn mensen die in het onderwijs en de kinderopvang werken bijgekomen. Na 11 mei moeten mensen die contactberoepen uitoefenen, zoals kappers, worden getest. Daarna zijn politieagenten, marechaussees en andere handhaven aan de beurt. Voor al die beroepen geldt dat de mensen getest worden als ze klachten hebben.

De middelbare scholen heropenen op 2 juni.

Het openbaar vervoer moet dan (op 2 juni) ook weer volgens de normale dienstregeling gaan rijden. Wel is het dan verplicht een mondkapje te dragen - zo nodig zelf gefabriceerd. Wie dat niet doet, riskeert een boete. Het dragen van medische mondkapjes is niet de bedoeling.

Per 1 juli:

Vanaf 1 juli gaan ook vakantieparken en campings weer open. Ook zij krijgen een maximum aantal gasten opgelegd. Ook de theaters, musea, bioscopen en restaurants mogen vanaf dan weer 100 personen toelaten.

Per 1 september:


In september volgen dan sauna’s, seksclubs en de laatste sportclubs. Dan kan er ook in de zaal gesport gaan worden.

Zoveel mogelijk thuiswerken blijft het advies, zeker ‘tot en met september’.

Alle plannen zijn wel onder het voorbehoud dat er geen opleving van het virus komt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden