Van Haga over scheur bij Forum: ‘Essay Baudet voor velen brug te ver’

Forum voor Democratie scheurt in tweeën: de Tweede Kamerleden Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim scheiden zich af van de fractie.

Tobias den Hartog
Thierry Baudet en Wybren van Haga tijdens de stemmingen na afloop van het vragenuur in de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Thierry Baudet en Wybren van Haga tijdens de stemmingen na afloop van het vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Het is een forse klap voor leider Thierry Baudet, waar het gaat om de nummers 2, 3 en 4 van de fractie. Het drietal gaat zelfstandig verder in de Tweede Kamer.

Van Haga wil niet zoals FvD-voorman Thierry Baudet taboes doorbreken in de politiek. “Bij sommige taboes wordt het heel pijnlijk,” zegt Van Haga tegen het ANP.

Affiche

De poster van FvD over 5 mei is zo’n voorbeeld. Op het affiche wordt een vergelijking getrokken tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen. Volgens Van Haga moeten 4 en 5 mei juist het exclusieve domein blijven van de oorlogsslachtoffers. “Blijf daarvan af. Het is pijnlijk, onnodig en verstoort het debat.” Hierover had hij een ‘principieel verschil van inzicht’ met Baudet.

Baudet verdedigde de poster in een essay dat zondag op de partijwebsite werd geplaatst. De Tweede Wereldoorlog wordt volgens hem al decennia gebruikt om ‘massale immigratie en multiculturalisme te promoten en kritiek daarop te smoren’.

‘Nog nooit zo duidelijk’

Met het essay maakte Baudet volgens Van Haga helder wat hij met de partij wil. Dat hij had ‘nog nooit zo duidelijk’ gemaakt, aldus Van Haga, die in 2019 uit de VVD-fractie werd gezet omdat hij eerder gemaakte afspraken over bemoeienis met zijn zakelijke belangen had geschonden.

Er was geen discussie mogelijk over de inhoud van het essay. “Het was aansluiten of niet.” In die dagen erna werd het duidelijk dat hij de partij zou gaan verlaten, zegt Van Haga. “Voor veel mensen kan het essay een brug te ver zijn.”

Van Haga zegt geen ruzie met Baudet te hebben. Hij zegt de oprichter van Forum nog steeds ‘zeer’ te waarderen. “We hebben meer dan een jaar fantastisch samengewerkt.” Volgens hem is is Baudet ook geen racist of antisemiet.

Fractiegenoten Hans Smolders en Olaf Ephraim verlaten nog geen twee maanden na de verkiezingen de FvD-fractie samen met Van Haga. Ze willen met het FvD-partijprogramma verder gaan, maar ‘wij willen geen ophef’. Van Haga vindt het ‘ontzettend jammer’ dat hij FvD heeft moeten verlaten.

Hoe de nieuwe fractie gaat heten, of ze een nieuwe partij oprichten, weet Van Haga nog niet. Ook is nog niet bekend wie fractievoorzitter zal worden van de achttiende partij in de Tweede Kamer. “Iedereen is nog beduusd,” zegt Van Haga.

Solo

De vertrekkers verwijten Baudet ‘solistisch’ optreden. Smolders noemt de ontstane situatie ‘onwerkbaar’. “Omdat we iets opgelegd krijgen. Wij willen niet langer verrast worden door zaken als die posters. We hebben geprobeerd het binnenskamers op te lossen. Maar er is geen vertrouwen meer dat we hem (Baudet, red.) kunnen beteugelen. Hij doet veel goed, maar hij luistert niet. Dit speelt al weken. Gisteravond hebben we besloten dat het onmogelijk was om hier nog uit te komen.”

Het essay was de druppel. Smolders: “Ophef is goed, dat willen wij ook, maar wél over de inhoud. Over de toeslagenaffaire, de huizen in Groningen, noem maar op. Ophef mag geen doel op zich zijn. Dat leidt alleen maar af van waar we mee bezig willen zijn.”

Forum voor Democratie laat weten het vertrek van de drie te betreuren. ‘Juist in deze tijd,’ schrijft de partij in een verklaring. ‘Waarin Forum de enige echte oppositiepartij in de Tweede Kamer is en de enige brede stem tegen het huidige verwoestende kabinetsbeleid.’

(later meer)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden