Overzicht

Van extra geld voor cultuur tot zorgbonus: dit weten we al over Prinsjesdag

Minister Wopke Hoekstra van Financiën biedt op 15 september de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Minister Wopke Hoekstra van Financiën biedt op 15 september de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Geen rijtoer, geen publiek en de troonrede die niet in de Ridderzaal maar in de Grote Kerk wordt voorgelezen: ook Prinsjesdag ziet er dit jaar anders uit dan normaal. Wat niet is veranderd? Het traditionele lekken van de plannen. Dit weten we al.

Het Parool

Prinsjesdagstukken: economie groeit in 2021 met 3,5 procent

De economische voorspellingen van het Centraal Planbureau, waar het kabinet zich op baseert voor Prinsjesdag, liggen traditiegetrouw op straat. Het CPB verwacht dat de economie met 3,5 procent groeit na de krimp in 2020 door de coronacrisis. Lees verder.

Miljardeninjectie voor de economie, ook kans op verlenging Noord/Zuidlijn

Nieuwe hoop gloort voor de verlenging van de NZ-lijn naar Schiphol. Het kabinet wil de komende vijf jaar 20 miljard euro extra steken in projecten die de welvaart en het ‘verdienvermogen’ vergroten. Lees verder.

Lastenverlichting, voor burgers en bedrijven

Het kabinet heeft besloten om de lasten komend jaar iets te verlichten. Dat gaat wel ten koste van zzp’ers, die hun zelfstandigenaftrek op termijn met nog eens bijna 2000 euro verder zien slinken. En behalve burgers komt het kabinet ook het midden- en kleinbedrijf tegemoet. Het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting, nu nog voor winsten tot 200.000 euro, gaat omlaag van 16,5 naar 15 procent.
Lees verder

Kabinet maakt half miljard extra vrij voor cultuur

De culturele sector, die zwaar gebukt gaat onder de coronamaatregelen, krijgt extra ondersteuning. Het kabinet trekt 482 miljoen euro extra uit voor theater, musea, poppodia en andere instellingen.
Lees verder.

In de zorg: geld voor een extra bonus en werkdrukverlaging

Het kabinet maakt met Prinsjesdag geld vrij om zorgverleners volgend jaar weer een incidentele bonus te geven. Ook wordt in de begroting ruimte gemaakt om de werkdruk in de zorg te verlagen. Het zou gaan om een eenmalige bonus van 500 euro bovenop de bonus van 1000 euro die zorgmedewerkers dit jaar al ontvangen vanwege hun bijdrage tijdens de coronacrisis. Lees verder.

De zorgpremie stijgt met 60 euro, beperkte invloed corona

De zorgpremie gaat volgend jaar ruim zes tientjes omhoog, oftewel iets meer dan 5 euro per maand. De stijging is beperkter dan verwacht, ondanks de coronacrisis. Lees verder.

Overdrachtsbelasting voor starter verdwijnt

Wie voor het eerst een huis koopt, hoeft per 1 januari geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Nu is die belasting nog 2 procent van de koopsom. Bij een koopwoning van 300.000 euro is een starter straks dus 6.000 euro goedkoper uit. Lees verder.

Ollongren belooft beterschap voor huurder die krap bij kas zit

Minister Kajsa Ollongren (Wonen) belooft op Prinsjesdag met maatregelen te komen om huurders te helpen die door huurstijgingen krap bij kas zitten. Van een algemene huurbevriezing of -verlaging wil ze nog altijd niets weten. Lees verder.

Gouden Koets komt naar het Amsterdam Museum, rijdt niet op Prinsjesdag

De Gouden Koets is volgend jaar te bewonderen in het Amsterdam Museum en rijdt in 2021 niet op Prinsjesdag. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdagochtend bekend. Lees verder.

Staatssecretarissen blijven thuis op Prinsjesdag

Staatssecretarissen die op Prinsjesdag de Troonrede van koning Willem-Alexander willen horen, zullen zich aan de buis moeten kluisteren. Zij zijn niet aanwezig in de Grote Kerk in Den Haag, waar de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal volgende week dinsdag coronaproof bijeenkomt. Lees verder.

‘15 miljoen euro extra voor theater en muziek’

Het kabinet maakt 15 miljoen euro vrij voor het Fonds Podiumkunsten. Met dit bedrag kunnen de theatergezelschappen en muziekensembles die positief waren beoordeeld, maar waarvoor niet genoeg geld was, toch subsidie krijgen. Lees verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden