Van Engelshoven bevestigt vertrek: ‘Ik wil ruimte bieden aan nieuw bloed’

Ingrid van Engelshoven bevestigt dat ze niet terugkeert in kabinet-Rutte IV. De demissionair Onderwijsminister vond haar ministerschap ‘fantastisch’, maar wil nu ‘ruimte bieden aan nieuw bloed’.

Hanneke Keultjes
Demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66). Beeld ANP/Bart Maat
Demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66).Beeld ANP/Bart Maat

Eerder deze maand meldde Het Parool op basis van Haagse bronnen dat Van Engelshoven niet op zou gaan voor een tweede termijn als minister. Bij partijleider Sigrid Kaag en de plaatsvervangend fractieleider Rob Jetten was dat al veel langer bekend, zegt Van Engelshoven in een toelichting. “Ik heb het Sigrid en Rob al vroeg gemeld, ik denk vorig jaar al. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan.”

Van Engelshoven was vanaf 2007 zes jaar partijvoorzitter van D66, werd in 2010 wethouder in Den Haag en in 2017 was ze een half jaar Kamerlid voordat ze in het kabinet stapte. “Dat betekent dat ik al veertien jaar meedraai in de top van de partij. Het ministerschap zie ik als een kroon op mijn werk voor de partij. Super interessant en heel eervol om te doen. Maar je moet het ook los kunnen laten. Ik wil ruimte bieden aan nieuw bloed.”

Vrouwenquotum

De partijleider van D66, Sigrid Kaag, bedankt Van Engelshoven voor ‘haar onvermoeibare inzet’. “Dankzij Ingrid is afstand genomen van het rendementsdenken in het hoger onderwijs. Dankzij Ingrid is er nu eindelijk een vrouwenquotum. En dankzij Ingrid is er een vernieuwde historische canon.”

Kaag benadrukt de ‘lange staat van dienst’ van Van Engelshoven binnen D66. “Zij kreeg onze partij als voorzitter op de rit na een aantal moeilijke jaren en legde daarmee de basis voor het werk dat wij de komende jaren mogen doen voor het land.”

Gespreid bedje

Volgens Van Engelshoven komt haar opvolger op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in een gespreid bedje terecht. “Ik ben heel blij met de forse investering in hoger onderwijs.” De afgelopen periode pleitte ze meermaals voor een miljard euro structureel extra voor onderwijs en onderzoek. Het werd uiteindelijk eenmalig 5 miljard euro, in de vorm van een fonds voor onderzoek. “Daarmee leg je echt iets klaar voor een nieuw kabinet. Soms moet je iets voorbereiden om te zorgen dat het later werkelijkheid kan worden.”

Ook komt er meer geld voor Cultuur. “Zo’n beetje alles wat onder Halbe Zijlstra is bezuinigd, komt er weer bij.” De VVD-staatssecretaris voor Cultuur in het eerste kabinet Rutte, zette voor 200 miljoen euro het mes in subsidies voor de culturele sector.

Haagse vierkante kilometer

De D66-politica denkt dat het ‘moeilijk’ zal zijn om de Haagse politiek los te laten. “Maar de kans om ook eens buiten deze Haagse vierkante kilometer te kijken, is een aantrekkelijk vooruitzicht.” Wat ze gaat doen als Rutte IV op het bordes staat, weet ze nog niet. “Daar ga ik eerst eens rustig over nadenken.”

Wel wil ze ‘maatschappelijke doelen dienen’. Of dat op het vlak van haar huidige beleidsterreinen – onderwijs of cultuur – gaat zijn, weet ze niet. “De culturele sector gaat me aan het hart. Als bezoeker zal ik daar in elk geval nauw bij betrokken blijven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden