Van corruptie verdachte wethouders: ‘Altijd naar eer en geweten gehandeld’

De Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui zien de uitkomsten van het onderzoek dat het Openbaar Ministerie dinsdag naar hen instelde met vertrouwen tegemoet.

ANP
De Haagse wethouder Richard de Mos.  Beeld ANP
De Haagse wethouder Richard de Mos.Beeld ANP

Dat laten de twee politici weten via de website van hun partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. ‘Wij hebben altijd naar eer en geweten gehandeld. We herkennen ons niet in de verdachtmakingen, maar willen dit onderzoek niet frustreren door na dit persbericht verdere mededelingen te doen. We onthouden ons daarom verder van commentaar.’ De wethouders laten weten ‘met pijn in het hart’ tijdelijk het werk neer te leggen wegens de kwestie, iets waar het college van burgemeester en wethouders om had gevraagd.

De partij noemt het onderzoek een ‘karaktermoord op onze wethouders’. Volgens Hart voor Den Haag/Groep de Mos werden de twee “onaangenaam verrast met verdenkingen waarin zij zich totaal niet herkennen.”

De rijksrecherche doorzocht dinsdag werkkamers en de woningen van de wethouders. Het justitiële onderzoek richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van ambtsgeheim. Mogelijk hebben ze tegen betaling vergunningen geregeld.

Haagse coalitiepartijen

VVD, D66 en GroenLinks in Den Haag ‘gaan zich zorgvuldig beraden’ op de situatie die is ontstaan, nu hun twee medewethouders van Hart voor Den Haag/Groep de Mos worden verdacht van corruptie.

Integriteit en betrouwbaarheid zijn essentieel en het stadsbestuur moet boven elke twijfel verheven zijn, zeggen de drie partijen in een gezamenlijke verklaring.

Het college heeft de twee wethouders, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, gevraagd om tijdelijk terug te treden. Hun portefeuilles moeten worden verdeeld onder de andere wethouders. Dat is volgens VVD, D66 en GroenLinks verstandig.

Spoeddebat

De Haagse oppositie ziet weinig hoop meer voor het college. Volgens Pieter Grinwis van de ChristenUnie-SGP is het college feitelijk al gevallen. Het verzoek aan De Mos en Guernaoui om tijdelijk terug te treden ‘is uitstel, maar van uitstel komt geen afstel’. Grinwis noemt de crisis “zo slecht voor het aanzien van het college. Hoe kun je ze nu nog vertrouwen? Welke fractie wil zich daar blijvend mee associëren?”

Ook de Haagse Stadspartij (HSP) en de Partij voor de Dieren twijfelen aan de toekomst van het college. HSP-leider Joris Wijsmuller, wethouder in het vorige bestuur, noemt het nieuws “ontluisterend en choquerend, maar we wisten dat dit ooit zou kunnen gebeuren. Nu is de steunbalk van het college, de grootste partij in de raad, weggevallen. Een zwarte dag voor Den Haag.”

De meeste oppositiepartijen willen dat de gemeenteraad woensdagavond bijeenkomt voor een spoeddebat. De fractievoorzitters beslissen daar dinsdagavond over.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden