Van Ark: ‘dilemma’ over wie zorgbonus gaat ontvangen

Het is ‘een dilemma’ hoe hoog de zorgbonus wordt en wie hem moet ontvangen, schrijft demissionair minister Tamara van Ark van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer.

Demissionair minister Tamara van Ark van Medische Zorg. Beeld ANP
Demissionair minister Tamara van Ark van Medische Zorg.Beeld ANP

Of de bonus wordt 500 euro netto voor zorgmedewerkers die veel werken met corona en veel ziekteverzuim daardoor hebben, of alle zorgmedewerkers krijgen een bonus. In dat laatste geval gaat het om een bedrag tussen de 200 en 240 euro, schat Van Ark in.

Volgens de minister is er bovendien haast geboden bij het nemen van een besluit. Uiterlijk half april moet dat er zijn, omdat de uitvoering anders te veel vertraging oploopt. Ze wil er donderdag over in debat met de Kamer.

De branches die voor de 500 euro in aanmerking zouden komen, zijn huisartsen en gezondheidscentra, ziekenhuizen, verpleging, verzorging, thuiszorg, ambulancediensten en centrale posten. Hier werkt men relatief veel met covidpatiënten en is het zorgverzuim hoog. Medewerkers die niet meer dan 1,5 keer modaal verdienen zouden de bonus kunnen krijgen. Als voor deze optie wordt gekozen, krijgen mensen in de gehandicaptenzorg, GGZ of jeugdzorg geen extra geld.

Wordt voor optie twee gekozen, dan komt iedereen in de zorg in aanmerking. Vorig jaar was dat niet zo, maar nu hebben ‘alle beroepsgroepen tijdens de tweede golf zorg verleend’, aldus Van Ark. Hier gaat het om mensen die niet meer dan twee keer modaal verdienen. Het uitgekeerde bedrag per persoon is afhankelijk van het aantal aanvragen.

Vorig jaar werd een bonus van 1000 euro uitgereikt aan zorgmedewerkers. Die was niet voor iedereen bedoeld, maar werd door veel instellingen ruim aangevraagd. Daardoor werd het budget overschreden. Van Ark wil voorkomen dat dit jaar weer meer geld wordt uitgegeven dan begroot. Er is 720 miljoen euro beschikbaar. Vorig jaar was dat in eerste instantie 1,44 miljard euro, dat later werd verhoogd met nog eens 800 miljoen.

Vakbonden NU’91 en CNV Zorg en Welzijn reageren ontevreden op de brief van Van Ark.

“De bonus was bedoeld voor extra inspanningen rond de Covid-19-pandemie voor mensen in de frontlinie. Dan kun je niet stellen dat de medewerkers in de gehandicaptenzorg en ggz daarbuiten moeten vallen. Dat zijn net zo hard mensen die in de frontlinie staan in de Covid-19-zorg,” zegt een woordvoerder van NU’91.

De woordvoerder van NU’91 noemt het ook erg ongepast dat Van Ark nu met deze discussie op de proppen komt. “We zitten nu volop in de piek van de derde golf. Mensen weten niet hoe ze al dat werk moeten verzetten. En deze discussie werkt niet echt motiverend.”

CNV Zorg & Welzijn vindt het schandalig dat Van Ark een ‘zogenaamd dilemma schetst’ rond het uitkeren van de tweede coronabonus, ‘terwijl in de zorg met man en macht gewerkt wordt om de derde coronagolf te beteugelen en er over ‘code zwart’ gesproken wordt’. Voorzitter van de bond Anneke Westerlaken vindt beide opties die nu op tafel liggen onvoldoende. “We geven de Kamer mee: pleit voor een derde optie en geef de zorgverleners wat zij verdienen. Juist nu is dit nodig, omdat het kabinet heeft geweigerd extra in een structurele salarisverhoging voor de zorg te investeren.”

Vorig jaar werd een bonus van 1000 euro toegekend aan zorgmedewerkers. Die was niet voor iedereen bedoeld, maar werd door veel instellingen ruim aangevraagd. Daardoor werd het budget overschreden.

CNV Zorg & Welzijn wijst erop dat de problemen bij de toekenning van de eerste bonus van 1000 euro nog niet volledig zijn opgelost. De beslissing om nu veel minder zorgwerkers een tweede bonus te geven of de bonus te verlagen, versterkt volgens de bond het ongenoegen. “Zeker gezien de enorme investeringen die het demissionair kabinet wel doet in entreetesten of het bedrijfsleven.” Westerlaken: “Wil je zorgpersoneel waarderen, dan moet je in hen investeren, en ze niet frustreren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden