Valkenburg zet hekken in tegen ramptoeristen

Het centrum van Valkenburg is sinds dinsdag hermetisch afgesloten. De maatregel is bedoeld om ‘pottenkijkers’ te weren. Medewerkers van een beveiligingsbedrijf bewaken de toegangswegen.

Inwoners ruimen puin na de wateroverlast in Valkenburg aan de Geul. Beeld ANP
Inwoners ruimen puin na de wateroverlast in Valkenburg aan de Geul.Beeld ANP

Alleen mensen die echt iets te zoeken hebben in het centrum worden toegelaten. Ook media mogen alleen nog naar binnen met een duidelijke afspraak. Volgens mensen ter plaatse vonden de afgelopen dagen een of meerdere incidenten plaats in het stadje aan de Geul, dat vorige week getroffen werd door een grote overstroming. Mensen uit Valkenburg zouden zich gestoord hebben aan ramptoeristen, die uitgebreid de tijd namen om hun ellende op de gevoelige plaat vast te leggen.

De politie in Limburg zegt dat het nergens echt uit de hand gelopen is, maar dat de beveiligers er ‘uit voorzorg’ staan. “Eerst deden politiemensen dat, maar nu het allemaal wat langer duurt, is er voor gekozen om een beveiligingsbedrijf in te huren.”

Schade opnemen

De beveiligers staan bij ondoorzichtig gemaakte bouwhekken, die gisteren in de loop van de dag werden geplaatst. Wie niet duidelijk kan maken wat hij komt doen, wordt teruggestuurd. Volgens de politie geeft het de mensen in Valkenburg de kans om in alle rust de schade op te nemen, en voor zover mogelijk te repareren.

De problemen in Valkenburg zijn nog steeds erg groot. Bewoners en ondernemers hebben hun handen vol aan het opruimen van de modder en alle spullen die door het water onherstelbaar beschadigd zijn. Her en der liggen hopen onbruikbaar geraakte spullen.

900 ton afval

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg zei deze week dat de schade in zijn gemeente naar zijn inschatting ‘honderden miljoenen euro’s’ bedraagt. Volgens hem zijn er 1500 huizen onder water gelopen. Hij wijst erop dat er zo’n 900 ton afval is afgevoerd. “Complete keukens van horecabedrijven, winkelinrichtingen, complete benedenverdiepingen zijn weg. Denk ook aan kademuren, historische bruggen, sportvelden en gemeentelijke gebouwen. Van één flatgebouw vraag ik me af of sloop en nieuwbouw niet goedkoper is dan herbouw.”

De gemeente in Zuid-Limburg heeft gisteren een oproep gedaan aan inwoners om woonruimte beschikbaar te stellen voor mensen die langere tijd hun woning niet in kunnen. De gemeente heeft nu voor tien huishoudens een hotel geregeld, maar zoekt voor hen een oplossing voor de iets langere termijn. Ook mensen die nu tijdelijk bij familie of vrienden slapen kunnen zich hiervoor bij de gemeente melden.

Het Rode Kruis stuurde gisteren een team van twaalf vrijwilligers het centrum van Valkenburg in om bewoners en ondernemers die daar behoefte aan hadden te ondersteunen bij het opruimen van hun hoogwaterschade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden