Vakbonden: kabinet zet toekomst KLM op het spel

Luchtvaartvakbonden willen dat de politiek alsnog de corona-ingrepen in de luchtvaart van tafel veegt. Ze hebben hun hoop gevestigd op de Tweede Kamer, maar die lijkt daartoe niet bereid. Volgens FNV gaat KLM dit jaar nog eens 500 cabinebanen extra schrappen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

KLM liet woensdag weten niet anders te kunnen doen dan al haar intercontinentale vluchten en één op de vijf Europese vluchten te schrappen. Alle passagiers en bemanningsleden die naar Nederland vliegen moeten namelijk tot vier uur voor de terugvlucht een sneltest ondergaan. De maatschappij wil niet het risico lopen dat personeel na een positieve sneltest achterblijft.

Het kabinet wil geen uitzondering maken, maar erkent wel dat de gevolgen van de vliegmaatregelen beperkt zijn. “Een vliegverbod gaat bij het drukken van de reproductiefactor beperkt helpen,” erkende premier Mark Rutte donderdagmiddag tijdens een Kamerdebat over de corona-ingrepen. “Maar het gaat ook om het beeld. Dat wij hier allemaal maatregelen nemen en de vliegtuigen maar blijven komen.”

De bonden willen nu dat de Tweede Kamer ingrijpt. “We hebben daarom de volksvertegenwoordigers met klem gevraagd vooral af te zien van sneltesten voor bemanningsleden voorafgaand aan vluchten terug naar Nederland,” aldus cabinevakbond VNC. “Als de overheid dit niet doet, geeft zij KLM de fatale nekslag en zet de toekomst van KLM en tienduizenden werknemers op het spel.”

Maar in de Kamer lijkt geen animo te zijn voor een aanpassing van de vliegmaatregelen, ook niet bij regeringspartijen als VVD en CDA die vorige week nog tegen waren. De VVD wil ook quarantaine en testplicht voor passagiers van treinen, auto’s en veerboten.

500 arbeidsplaatsen

Volgens vakbond FNV bereid KLM nu al het schrappen van 500 cabinebanen voor, onder hetzelfde sociale plan waarbij sinds vorig jaar al 4500 arbeidsplaatsen zijn geschrapt. Dat zou nodig zijn omdat de vooruitzichten voor herstel somberder zijn geworden. “Dit staat los van de reisbeperkingen en vliegverboden die het kabinet woensdag aankondigde. De onzekerheid als gevolg van de aangekondigde reisbeperkingen en vliegverboden komt hier nog bovenop.”

Volgens vakbond De Unie zullen de kabinetsmaatregelen en het schrappen van alle lange afstandsvluchten en 20 procent van het Europese verkeer nog eens duizenden banen kosten en de economie ‘extreme schade’ bezorgen. “Het kabinet denkt wel aan honden die moeten worden uitgelaten,” zegt Uniebestuurder Reinier Castelein. “Maar daarnaast worden de gevolgen van het testbeleid voor KLM genegeerd.”

“Het reisverbod vanuit Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en heel Zuid-Amerika grijpt sowieso rechtstreeks in op de toekomst van KLM en haar duizenden werknemers. Dat wordt kennelijk op de koop toe genomen.”

Nodeloos hard

Volgens De Unie zullen reizigers uitwijken naar andere maatschappijen en luchthavens. “KLM wordt hier nodeloos hard geraakt. Reizigers zoeken nu andere overstappunten. Hiermee draait het kabinet KLM de nek om en komt ook het herstel van de Nederlandse economie op grotere achterstand te staan.”

Ook vliegersverbond VNV maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van KLM en de gevolgen voor het personeel. “De onvermijdelijke, logische beslissing van KLM om de vloot aan de grond te zetten volgt op het onbegrijpelijke besluit van dit kabinet.”

VNV vindt de maatregel onwerkbaar. “Als er twee bemanningsleden positief worden getest, moet de hele kist en bemanning blijven staan en zal iedereen zich aan de lokale quarantaineregels moeten houden. Vorig jaar is een bemanningslid zes weken in Taipeh gestrand na een positieve PCR-test.”

FNV begrijpt ook niet dat het kabinet geen duidelijkheid geeft over hoe al die testen georganiseerd zouden moeten worden. “Het organisatorisch regelen van sneltesten op onze buitenstations zal lang niet overal mogelijk zijn. Dit heeft een grote impact op het netwerk, waardoor er minder gevlogen zal worden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden