Vakbonden en werkgevers akkoord: flexwerk inperken, geen nul-urencontracten

Vakbonden en werkgevers hebben overeenstemming bereikt over de hervorming van de arbeidsmarkt. In een nieuw advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) pleiten ze onder andere voor het afschaffen van nulurencontracten.

Peet Vogels
Pakketbezorgers werken vaak als zzp'ers. Ook voor hen zou het nieuwe akkoord verandering kunnen brengen. Beeld ANP
Pakketbezorgers werken vaak als zzp'ers. Ook voor hen zou het nieuwe akkoord verandering kunnen brengen.Beeld ANP

Centraal staat ook de inperking van flexwerk. Daarnaast zou het wettelijk minimumloon moeten worden verhoogd waarbij de koppeling aan uitkeringen in stand blijft en zou werken via een tijdelijk contract maximaal nog maar drie jaar mogen duren.

Uitzendwerk wordt beperkt tot vervanging van zieke werknemers en bij drukke periodes als extra personeel nodig is. Bovendien wordt het beperkt tot maximaal drie jaar. Daarna moet iemand een vast contract krijgen. Nu is die termijn nog 5,5 jaar. In het huidige systeem mag een uitzendkracht binnen 1,5 jaar van de ene op de andere dag worden ontslagen. Die termijn wordt verkort naar twaalf maanden.

De ingrepen zijn volgens de sociale partners nodig omdat er in Nederland sprake is van toenemende ongelijkheid en maatschappelijk ongenoegen. Over flexwerk schrijft de SER in het rapport dat ‘flexibiliteit te vaak als ‘beschikbaar voor alles, recht op niets’ wordt vormgegeven’.

Brede welvaart

In het SER-advies dringen ze er daarom op aan dat een nieuw kabinet fors gaat investeren in wat ze noemen brede welvaart. Dat betekent zekerheid van werk en inkomen, toekomstig verdienvermogen, sterke publieke dienstverlening en een duurzaam leefklimaat.

Het akkoord dat de sociale partners afsloten in de SER is goed getimed. Hervorming van de arbeidsmarkt is een belangrijk thema bij de formatie van een nieuw kabinet. Afgelopen jaar adviseerde de commissie-Borstlap daar al over. Vast moest minder vast worden en flex minder flex was de centrale boodschap. Toen besloot het kabinet de hervorming over te laten aan een volgend kabinet.

Ingrid Thijssen en Jacco Vonhof, voorzitters van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, hadden onlangs al aangeven dat ze voor de zomer tot een akkoord wilden komen over de arbeidsmarkt. Eigenlijk zou de SER, waarin werkgevers en werknemers vertegenwoordigd zijn, hierover eind vorig jaar met een advies komen. De reactie van de SER werd evenwel uitgesteld wegens corona en ook het inmiddels demissionaire kabinet kwam er door de epidemie niet meer aan toe.Als het aan bonden en werkgevers ligt, komen er straks drie soorten werknemers, mensen met een vast contract, uitzendkrachten en zzp’ers. De verfoeide nulurencontracten en constructies als payrolling verdwijnen helemaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden