Nieuws

Vakbond FNV wil alsnog dwangsom voor Uber om niet in dienst nemen chauffeurs

Vakbond FNV wil dat de rechter taxibedrijf Uber alsnog een dwangsom oplegt. In september besloot de rechter dat Uber haar taxichauffeurs, die nu nog op freelancebasis werken, in dienst moest nemen. Volgens de bond heeft Uber nog geen gehoor gegeven aan die uitspraak.

Het Parool
Volgens de rechter wezen diverse functies van de Uber-app op een werknemersrelatie, in plaats van zelfstandig ondernemerschap. Beeld ANP /  ANP
Volgens de rechter wezen diverse functies van de Uber-app op een werknemersrelatie, in plaats van zelfstandig ondernemerschap.Beeld ANP / ANP

“Uber zoekt keer op keer uitvluchten en vertraagt de boel,” zegt Amrit Sewgobind, bestuurder FNV Platformwerk. De bond had al om een dwangsom gevraagd. Vorige week zou Uber met een voorstel komen voor de uitvoering van het vonnis.

Werknemersrelatie

“Toen kwamen ze weer met allerlei smoezen dat ze nog niet alles uit hadden kunnen zoeken,” zegt Sewgobind. Daarop besloot de bond naar de rechter te stappen. Volgens de vakorganisatie geeft Uber ook financiële en juridische steun aan een stichting die tegen de uitspraak van de rechter wil procederen.

De rechter besloot enkele maanden geleden dat de chauffeurs onder de cao Taxivervoer vallen. De rechter vond dat er sprake was van ‘modern werkgeversgezag’ van Uber en concludeerde dat het bedrijf ‘slechts op papier’ is overeengekomen dat de chauffeurs als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn. Diverse functies van de Uber-app wezen volgens de rechter op een werknemersrelatie.

Uber was donderdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf had al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden