Nieuws

Vakbond CNV ‘totaal overvallen’ door faillissement papierfabriek

Het omvallen van papierfabriek Crown Van Gelder uit Velsen-Noord kwam voor vakbond CNV als een volslagen verrassing. Het 126 jaar oude bedrijf maakte maandag bekend door de hoge energieprijzen en dure grondstoffen geen toekomst meer te zien.

ANP
Door de hoge energierekening ziet papierfabriek Crown Van Gelder in Velsen-Noord geen toekomst meer. ‘In principe verliezen alle 250 vaste medewerkers hun baan.’   Beeld ANP
Door de hoge energierekening ziet papierfabriek Crown Van Gelder in Velsen-Noord geen toekomst meer. ‘In principe verliezen alle 250 vaste medewerkers hun baan.’Beeld ANP

Crown Van Gelder maakte afgelopen jaar nog winst, maar ziet in de gestegen kosten en onzekere marktsituatie toch aanleiding om een faillissement aan te vragen. De curatoren zullen kijken of een doorstart mogelijk is, maar ‘in principe verliezen alle bijna 250 vaste medewerkers hun baan,’ weet CNV. “Als een bedrijf dat goed draait ineens failliet gaat omdat het de energiekosten niet kan betalen, geeft dat te denken”, zegt CNV-bestuurder Mirjam van Leussen.

“Uiteraard gaan we er alles aan doen om ze zo goed mogelijk te ondersteunen en te helpen naar nieuw werk,” benadrukt Van Leussen. “Maar voor nu zijn het veel persoonlijke drama’s natuurlijk. Maandagochtend wisten ze nog van niets.”

De bondsbestuurder denkt dat veel mensen op zoek zullen gaan naar een nieuwe baan en een eventuele doorstart niet zullen afwachten. “Om de hoek liggen grote werkgevers als Tata Steel met honderden vacatures voor vergelijkbare technische functies als bij Crown Van Gelder.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden