Vakantiegangers moeten geduld hebben: Europese wegen muurvast

Nederlandse vakantiegangers zullen geduld moeten hebben: auto’s staan op veel Europese wegen bumper aan bumper. Naast Nederlanders stappen ook Fransen vandaag massaal in hun auto. “Tussen Lyon en Marseille staat het verkeer muurvast,” zegt ANWB-woordvoerder Arnoud Broekhuis. “De route naar Spanje is juist opvallend rustig, een enorm contrast met andere jaren.”

Naz Taha
In Frankrijk worden zaterdag al vanaf de vroege ochtend lange files verwacht op onder meer de A7, zoals hier bij Vienne in het zuidoosten van het land. Beeld AFP
In Frankrijk worden zaterdag al vanaf de vroege ochtend lange files verwacht op onder meer de A7, zoals hier bij Vienne in het zuidoosten van het land.Beeld AFP

Mensen gaan volgens de ANWB nog steeds massaal op vakantie, maar blijven veel vaker in eigen land. Toch gaat nog 40 procent van de Nederlanders naar het buitenland. En het merendeel pakt de auto. Daarom is het richting Frankrijk vandaag, vooral op de wegen naar de westkust en de Middellandse Zee dringen geblazen. “Op de befaamde Autoroute du Soleil is de drukte niet anders dan andere jaren, ook omdat de Fransen zelf huiverig zijn om naar landen als Kroatië en Spanje af te reizen,” zegt Broekhuis. Het oponthoud bedraagt er twee tot drie uur. Pas rond het middaguur wordt het daar rustiger, verwacht de ANWB.

Wat verder opvalt is de rust op de A9 tussen Frankrijk en Spanje. “Leeg is misschien overdreven, maar daar is het extreem rustig,” vertelt Broekhuis. “Een zeldzaamheid. In andere jaren sta je daar soms twee tot drie uur stil in de hitte.”

In het zuiden van Duitsland krijgt de deelstaat Baden-Württemberg vakantie en vanuit Beieren vertrekt een tweede golf vakantiegangers. In Zwitserland staan lange files voor de Gotthardtunnel in de A2. “De wachttijden kunnen oplopen tot bijna twee uur,” zegt Broekhuis.

Vijf uur oponthoud

Slovenië is als vakantiebestemming steeds meer in zwang. Dat blijkt ook uit de ellenlange file op de A11, de route via de beruchte Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië. “Vooral Duitsers en Oostenrijkers gaan graag naar Slovenië,” meent de woordvoerder. “Zeker nu Kroatië voor veel landen oranje gekleurd is.” Volgens de ANWB sta je op de A11 gemiddeld vijf uur in de file. Deels komt dat omdat heel streng wordt gecontroleerd en getemperatuurd om te zien of mensen corona hebben. “Maar tussen 12 en 13 uur vanmiddag beleeft deze route het hoogtepunt, daarna zal het ook hier wat rustiger worden,” verwacht Broekhuis.

Automobilisten moeten vooral rekening houden met de extreem hoge temperaturen, waarschuwt de ANWB. In Nederland valt het nu mee, maar het kwik tikt in midden-Duitsland 35 graden aan. En verder richting Italië is het zo'n 37 tot 38 graden. Broekhuis: “Als je de hitte wilt mijden, dan kan je beter morgen of overmorgen vertrekken, vanaf morgen is het ook in die landen een stuk koeler namelijk.’’

Wie toch eerder vertrekt, wordt geadviseerd om zich goed te wapenen tegen de hitte. Dat betekent voldoende water mee, maar ook vaker een stop inlassen. Ook op 8 en 15 augustus verwacht de ANWB monsterfiles op de Europese wegen. Dat komt dan deels door de vele terugkerende vakantiegangers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden