PlusAchtergrond

Vakantie? De minister krijgt zijn ‘corona-update’ nu gewoon in de tent

Terwijl experts alarm slaan over de aanpak van de corona-epidemie, is een deel van het kabinet in het buitenland op vakantie. Dat leidt tot gefronste wenkbrauwen in de Tweede Kamer.

Hans van Soest
De oppositie ziet het liefst dat premier Rutte en minister De Jonge terugkeren van vakantie nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. Tijdens de vakantie werken ze gewoon door. Beeld ANP
De oppositie ziet het liefst dat premier Rutte en minister De Jonge terugkeren van vakantie nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. Tijdens de vakantie werken ze gewoon door.Beeld ANP

Vakantie is een groot woord, antwoordde minister Ferd Grapperhaus (Justitie) op de vraag of het wel verantwoord is dat het kabinet op vakantie is tijdens de coronacrisis. Het aantal besmettingen loopt weer op en bijvoorbeeld verantwoordelijk minister Hugo de Jonge zit op dit moment met zijn gezin op een camping in Frankrijk.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hadden het liefst gezien dat De Jonge eerder terugkomt van vakantie om volgende week een spoeddebat te houden over alle problemen rond de virusbestrijding. Behalve het oplopende aantal besmettingen, hapert het coronadashboard af en toe en zijn niet alle GGD’s goed bereikbaar voor mensen die zich willen laten testen. Een spoeddebat zal echter pas 12 augustus worden gehouden, als het kabinet weer voltallig terug op zijn post is.

Tot twee keer toe nam Grapperhaus deze week de gelegenheid om voor de camera’s de natie toe te spreken: hou je vooral aan de voorschriften, zoals handen wassen en anderhalve meter afstand houden. “Goed dat hij dat gedaan heeft,” zegt SGP-Kamerlid Chris Stoffer. “Maar als je urgentie wilt kweken bij de bevolking, is het beter dat premier Rutte en minister De Jonge zelf de persconferenties weer doen. Toen zij dat voor het laatst deden, waren de cijfers positief. Maar nu is het zomer en is het beeld gekanteld. De urgentie lijkt toch een beetje zoek.”

Dienst

Grapperhaus heeft ‘coronadienst’ deze week, voordat hij maandag zelf vertrekt. Terwijl het kabinet met vakantie is, wisselen hij, premier Mark Rutte, De Jonge en minister Tamara van Ark (Medische Zorg) elkaar af in Den Haag om beslissingen te kunnen nemen als er nieuwe ontwikkelingen zijn in de epidemie. Maar dat wil niet zeggen dat de verantwoordelijke ministers tijdens hun verlof echt vrij zijn, benadrukt Grapperhaus. Iedereen heeft volgens hem dagelijks ‘minstens een paar uur contact’ met elkaar, hun topambtenaren of belangrijkste adviseurs.

In het geval van De Jonge begint zijn dag op de camping elke dag met een overleg met zijn belangrijkste ambtenaren in Den Haag om de laatste ontwikkelingen door te nemen. Er is een kernteam van ambtenaren aan het werk dat voortdurend overlegt met het RIVM, de GGD’s en de veiligheidsregio’s om te kijken of er ergens nieuwe brandhaarden of andere problemen ontstaan.

In overleg met De Jonge wordt elke dag gekeken of de geldende maatregelen nog wel voldoende zijn. Via een videoconferentie of een telefonische vergadering is er ook bijna dagelijks contact tussen De Jonge, Rutte (die de eerste dagen van zijn vakantie nog in Nederland is) en de andere meest betrokken bewindslieden.

Ontspannen

Volgens een ambtenaar op het ministerie van Volksgezondheid is het ‘een bizar druk jaar geweest’. “Werkweken van 100 uur waren voor De Jonge eerder regel dan uitzondering.” Dat de bewindsman tijd krijgt om ‘even te ontspannen’, is dan ook hard nodig, benadrukt Grapperhaus. “Al spellen we het woord vakantie dit jaar niet.”

Dat beaamt een medewerker van De Jonge: “De eerste videocall had hij al vanuit de auto op weg naar de camping. Ik denk dat hij ook nu zijn ambtenaren vaker spreekt dan zijn vrouw en kinderen.”

Dat vakantie tijdens crisistijd ook heel lastig kan zijn, bleek tijdens de MH17-ramp in de zomer van 2014. Terwijl Rutte met het regeringstoestel werd opgehaald van zijn vakantieadres in Zuid-Duitsland, zat toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher in Frankrijk. Omdat hij niet kon bellen met zijn mobiel, moest Asscher elke dag bij een lokale oude dame aankloppen om te vragen of hij haar vaste lijn mocht gebruiken voor vertrouwelijke gesprekken met Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden