Vader Ruinerworld krijgt tijdelijk huisverbod

De burgemeester van de Veluwse gemeente die zich ontfermt over de jongste leden van het ‘gezin Ruinerwold’, heeft de vader van dat gezin – Gerrit Jan van D. – een huisverbod opgelegd. Dit omdat de veiligheid van de andere gezinsleden niet gewaarborgd kan worden.

Arjen ten Cate
Impressie van Gerrit Jan van D., de vader van het gezin dat werd gevonden in een kelder in Ruinerwold.  Beeld ANP
Impressie van Gerrit Jan van D., de vader van het gezin dat werd gevonden in een kelder in Ruinerwold.Beeld ANP

Maandag werd bekend dat een van de gezinsleden aangifte heeft gedaan tegen de vader vanwege een zedendelict.

Het gaat om een tijdelijk huisverbod van tien dagen. Dit verbod blijkt al op 28 april te zijn opgelegd aan Van D. De vader van het Ruinerwoldgezin is overgeplaatst naar een ‘plek in de zorg’, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. Waar dat is, wil ze vanwege privacyregels niet zeggen. Ook wordt niet bekendgemaakt of hij nog in dezelfde Veluwse gemeente verblijft. Onduidelijk is ook of het tijdelijke huisverbod na tien dagen verlengd gaat worden.

Beroerte

In maart van dit jaar besloot de rechter dat het strafproces tegen Gerrit Jan van D. niet door kon gaan, omdat de vader zich door gezondheidsproblemen niet goed zou kunnen verdedigen tegen de aanklachten. De man kreeg eerder een beroerte en kan niet goed meer communiceren. Na de beslissing van de rechtbank werd hij vrijgelaten. Hij trok in bij zijn vijf jongste kinderen, die in een gemeente op de Veluwe wonen. Zijn komst leidde tot ophef in de buurt.

Een van die vijf jongste kinderen, die overigens allemaal meerderjarig zijn, verliet onlangs het huis op de Veluwe. De oudste vier kinderen deden uitgebreid hun verhaal in de aangrijpende documentaire De kinderen van Ruinerwold.

Nieuwe aangifte

Maandag maakte RTV Drenthe bekend dat er een nieuwe aangifte is gedaan tegen de vader. De aangifte gaat over een vermeend zedendelict, een misdrijf waar de man eerder ook van beschuldigd werd. Die aangifte is volgens de Veluwse gemeente één van de signalen die hebben geleid tot het huisverbod. “Als de situatie in het huis onveilig dreigt te worden, dan kan de burgemeester ingrijpen,” stelt de woordvoerder.

Of die aangifte is gedaan door het gezinslid dat als laatste het huis verliet, is niet duidelijk. Ook is niet bekend wanneer en waar het zedendelict gepleegd zou zijn.

Verklaring advocaat oudste ‘kinderen’

Advocaat Corinne Jeekel van de oudste vier kinderen wil die vragen niet beantwoorden. Ze bevestigt wel dat het een van de jongere kinderen is die aangifte deed en niet een van de vier oudsten. “De oudste vier van de kinderen zijn ervan op de hoogte dat een van de jongeren aangifte heeft gedaan. Verder hebben zij niets toe te voegen aan de informatie die het Openbaar Ministerie heeft verstrekt,” laat ze in een verklaring weten.

De politie Oost-Nederland: “Het klopt dat er een aangifte is gedaan. De aangifte wordt op dit moment nader onderzocht, we doen geen uitspraken over de inhoud van dit onderzoek. Zoals gebruikelijk in zedenzaken gaan we hier in dit stadium niet verder op in. Dit raakt de privacy van een gezin dat al volop in de schijnwerpers heeft gestaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden