Vader Ruinerwold krijgt bijna ton terug van Openbaar Ministerie

Vader Gerrit-Jan van D. uit Ruinerwold krijgt bijna een ton terug van het Openbaar Ministerie (OM). Omdat hij niet in staat is terecht te staan, is het strafvorderlijke belang komen te vervallen. Dat bevestigt het OM na berichtgeving van Dagblad van het Noorden.

Olaf Heyblom
De boerderij waar de familie Ruinerwold jarenlang verbleef. Beeld ANP
De boerderij waar de familie Ruinerwold jarenlang verbleef.Beeld ANP

Het bedrag van 97.000 euro aan contant geld werd in oktober 2019 in beslag genomen bij een inval op de boerderij in het Drentse Ruinerwold. Daar leefde Van D. met zes van zijn negen kinderen een afgezonderd bestaan volgens de regels van een zelf gecreëerd evangelie. Hij werd verdacht van mishandeling en vrijheidsberoving van al zijn kinderen en seksueel misbruik van twee van hen.

De rechtbank bepaalde echter dat de strafzaak tegen Van D. niet wordt voortgezet. Hij is niet in staat zichzelf te verdedigen, door een herseninfarct dat hij opliep. Daarom werd hij vorige maand in vrijheid gesteld.

Witwasvermoedens

Het Openbaar Ministerie vermoedde aanvankelijk ook witwaspraktijken, maar liet die aanklacht na verloop van tijd vallen. Het geld zou afkomstig zijn van legale transacties. Het OM hield het geld, omdat de kinderen van Van D. een schadevergoeding zouden kunnen krijgen. Nu de vervolging is gestopt, is dat niet meer mogelijk.

,,Het strafvorderlijke belang van inbeslagname van die gelden is komen te vervallen door de uitspraak van de rechtbank,” meldt een woordvoerder van het OM. Zij is voornemens het geld terug te storten, maar dat moet praktisch nog geregeld worden.

Nu er geen strafrechtelijke consequenties voor Van D. komen, hebben de vier oudste kinderen via hun advocaat Corinne Jeekel aangekondigd een civiele procedure te starten. ,,De kinderen willen erkenning dat dit niet deugt”, zei ze gisteren in het tv-programma Op1.

Gezin verlaten

Sinds zijn vrijlating woonde Van D. weer met zijn vijf jongste kinderen ergens in Nederland. Gisteren werd bekend dat ook een van hen het gezin heeft verlaten. Er zouden volgens het kind te veel dingen zijn die niet gerechtvaardigd waren, zo bleek uit de vierde aflevering van de documentaireserie De kinderen van Ruinerwold, waarin de vier oudste kinderen worden gevolgd.

De serie krijgt een extra online uitzending die te zien is bij NPO Start. Daarin vertellen kinderen Shin, Mar Jan en Edino hoe ze vertrokken en hoe het ze sindsdien is vergaan.

2019-10-22 13:07:35 DEN HAAG - Impressie van de 67-jarige Gerrit Jan van D., de vader van het gezin dat is gevonden in een kelder in Ruinerwold. De man wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen. ANP ALOYS OOSTERWIJK Beeld ANP
2019-10-22 13:07:35 DEN HAAG - Impressie van de 67-jarige Gerrit Jan van D., de vader van het gezin dat is gevonden in een kelder in Ruinerwold. De man wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen. ANP ALOYS OOSTERWIJKBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden