‘Vader gezin Ruinerwold uit Moonsekte gezet’

De vader van het gezin dat vastzat in de boerderij in Ruinerwold zou uit de Nederlandse tak van de Moonsekte zijn gezet. Dat zegt een neef van de 67-jarige Gerrit-Jan, die lid is van de sekte.

Stefan Keukenkamp & Raymond Boere
De boerderij in Ruinerwold.  Beeld EPA
De boerderij in Ruinerwold.Beeld EPA

“Dertig jaar geleden heeft de Verenigingskerk (zoals de religieuze beweging internationaal heet, red.) zich afgekeerd van Gerrit-Jan. In die tijd verbrak hij ook het contact met de familie,” zegt de neef. Zijn vader, een broer van Gerrit-Jan, runt een hotel van de sekte in Bergen aan Zee. De Verenigingskerk bevestigt dat Gerrit-Jan lid was, maar weet niet of hij er uit is gezet.

Het is wat vaag waarom het contact met de familie – die is opgegroeid in Herxen – en de sekte is verbroken. “Hij kreeg op een gegeven moment bepaalde ideeën in zijn hoofd,” aldus de neef. “Gekke ideeën, maar niemand in de familie wil het daarover hebben. Daarover ging hij praten en discussiëren, maar de familie zei meteen: nee, daar willen we niks mee te maken hebben. Op een gegeven moment heeft onze kerk gezegd: met jou kunnen we niet meer verder.”

Sekteleider Moon

De Moonsekte is een wereldwijd actieve religieuze gemeenschap. De volgelingen worden Moonies genoemd. Leider was de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon. Hij riep zichzelf in de jaren vijftig uit tot messias. In 1965 is de beweging naar Nederland gebracht. Leden van de Verenigingskerk zijn heel erg naar binnen gericht, op de eigen familie. Sekteleider Moon, die zeer vermogend was, overleed in 2012.

Of Gerrit-Jan nu nog steeds het geloof aanhangt los van de kerk, weet de neef niet. Zelf heeft de neef al tientallen jaren geen contact meer, net zoals de rest van de familie.

“De familie zegt: neem geen contact op met Gerrit-Jan, want daar kun je niks mee beginnen. Wat hij zelf aanhoudt, weet ik niet. We spreken hem niet meer. Eens in de tien jaar stuurt hij (Gerrit-Jan, red.) een brief. Niet om te vragen hoe het gaat, maar om mee te doen in zijn community. Ik weet niet wat het precies is, maar wij willen daar niks mee te maken hebben.’’

Duitsland

Woordvoerder Willem Koetsier van de Verenigingskerk in Amsterdam bevestigt dat Gerrit-Jan in de jaren tachtig lid is geweest. Hij heeft hem zelf niet gekend en kan niet bevestigen dat Gerrit-Jan uit de beweging is gezet.

Volgens Koetsier is hij op een gegeven moment naar de zusterorganisatie in Duitsland gegaan. Daar was hij ook erg actief en is hij getrouwd met zijn echtgenote. “Ik heb van oudere leden gehoord dat hij een erg ritueel persoon was en zelf een groep heeft opgericht met zijn gezin. Maar onze visie is niet dat je op een boerderij gaat wonen en je verbergt voor de buitenwereld.’'

Koetsier herkent zich niet in de rituelen die Gerrit-Jan met zijn gezin zou doen, zoals rondjes lopen in de tuin. “Dat doen wij in elk geval niet. Wij gaan er juist op uit omdat we wereldvrede willen.”

Langer vast

Josef B., de 58-jarige huurder van de boerderij in het Drentse Ruinerwold waar maandag in een kleine ruimte een gezin werd aangetroffen, blijft de komende twee weken vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank Noord-Nederland heeft dat vandaag besloten. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving. De verdachte zit in beperkingen, hij mag dus alleen contact hebben met zijn advocaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden