Nieuws

Vaccinatie tegen RS-virus mogelijk in landelijk programma

Een inenting tegen het RS-virus wordt mogelijk onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Het ministerie van Volksgezondheid vraagt de Gezondheidsraad om advies over de toevoeging van zo’n vaccin aan het programma, laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP.

ANP
null Beeld ANP /  Robin van Lonkhuijsen
Beeld ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen, dat met name in de winter rondgaat. Jonge baby’s kunnen ernstig ziek worden na infectie. Hoewel in Nederland nauwelijks nog kinderen sterven aan RS, belanden ze nog wel geregeld in het ziekenhuis. Volgens het UMC Utrecht moeten jaarlijks 150 tot 200 baby’s in Nederland naar de intensive care als gevolg van een infectie met het virus. Wereldwijd is het RS-virus de tweede doodsoorzaak onder kinderen, na malaria, aldus het UMC Utrecht.

Woensdag werd al bekend dat een tweede vaccin tegen RS veilig en effectief is bevonden door wetenschappers van onder meer het UMC Utrecht. Hoewel dat vaccin nog niet is goedgekeurd voor gebruik in Europa, werd het als doorbraak gezien in de strijd tegen het RS-virus. Het gaat om een vaccin dat wordt toegediend aan een zwanger persoon. Die gaat antilichamen aanmaken, die worden doorgegeven aan de baby.

Het vaccin dat mogelijk wordt toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma werd vorig jaar al goedgekeurd voor gebruik in Europa. Dat vaccin wordt toegediend aan de baby zelf.

De Gezondheidsraad laat weten dat de formele adviesaanvraag over de twee vaccins nog niet binnen is, maar de raad weet wel dat het ministerie eraan werkt. Overigens wijst een woordvoerder op het feit dat een advies over het vaccin dat aan de zwangere wordt toegediend pas zinvol is als dit ook in Europa is goedgekeurd voor gebruik.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden