Vaccinatie krijgt hoger tempo, tot 2 miljoen prikken per week

Het kabinet hoopt de komende weken bijna de hele voorraad coronavaccins op te prikken. Begin maart moeten er in totaal 2 miljoen inentingen zijn toegediend en in het tweede kwartaal wordt uitgegaan van pieken tot 2 miljoen vaccinaties per wéék. Ook heeft ons land 8 miljoen extra Modernavaccins ingekocht, valt te lezen in de nieuwste Kamerbrief van demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Chris van Mersbergen
De eerste vaccins van het Amerikaanse bedrijf Moderna werden vorige maand per vrachtwagen bezorgd bij het bedrijf Movianto in Oss. Beeld ANP
De eerste vaccins van het Amerikaanse bedrijf Moderna werden vorige maand per vrachtwagen bezorgd bij het bedrijf Movianto in Oss.Beeld ANP

De Nederlandse vaccinatiemachine lijkt na een pijnlijk stroef begin eindelijk een beetje op gang te komen. Vorige week kregen 200.000 Nederlanders een prik, deze week zouden dat er 250.000 moeten worden. En aan het einde van de eerste week van maart zouden er zo’n twee miljoen inentingen toegediend moeten zijn, is de verwachting rond het Binnenhof.

Als dat lukt - het verleden biedt geen zekerheid - wordt eindelijk afgerekend met de pijnlijke situatie dat er meer coronavaccins in de vriezer opgeslagen liggen dan in mensenarmen zijn gespoten, zoals nu nog altijd het geval is. De voorraad Pfizervaccins die de afgelopen weken is opgebouwd, zal de komende weken gestaag worden opgemaakt, blijkt uit grafieken die zijn opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid.

Dat moet lukken omdat de GGD’s en artsen sneller gaan prikken en omdat het voorraadbeheer een stuk minder voorzichtig wordt. Tot nu toe hield Nederland voor iedereen die een vaccin kreeg de tweede dosis meteen achter.

Vijf dagen

De komende weken zal bij het vaccin van Pfizer en Moderna worden toegewerkt naar een prikvoorraad die genoeg is om nog vijf dagen te kunnen prikken. Van het AstraZeneca-vaccin wordt straks waarschijnlijk helemaal geen voorraad aangehouden, omdat de tweede prik bij dat vaccin misschien pas twaalf weken later wordt gezet. Bij Pfizer en Moderna is die tussenpoos zes weken.

Na de eerste week van maart zal de Pfizerprik zo’n 1,3 miljoen keer zijn gezet, zo is de hoop. Daarmee zou er op dat moment nog maar een kleine voorraad over zijn. Ook de in februari verwachte vaccins van Moderna en AstraZeneca zullen na week 9 zo’n beetje opgeprikt zijn, is de bedoeling.

AstraZeneca

AstraZeneca, dat onlangs de Nederlandse vaccinatiestrategie in de war schopte met de mededeling dat het zestig procent minder vaccins kon leveren in het eerste kwartaal, begint volgende week met een eerste levering van bijna 125.000 doses, is de hoop in Den Haag. In februari wordt in totaal gerekend op 675.000 AstraZenecavaccins en in maart nog eens op hetzelfde aantal.

De leveringsaantallen van AstraZeneca zijn nog niet definitief bevestigd, schrijft De Jonge. Ook is het nog niet bekend wie het AstraZenecavaccin toegediend gaat krijgen. Donderdag brengt de Gezondheidsraad daarover een advies uit. Daarop vooruitlopend noemt De Jonge in zijn brief de optie dat het vaccin in het eerste kwartaal zal gaan naar 60 tot 65-jarigen.

Uit nieuwe overzichten van het ministerie blijkt dat Nederland tot en met het eerste kwartaal van 2022 rekent op maximaal 84,5 miljoen doses coronavaccin van acht verschillende farmaceuten. Dat zijn er ruim 15 miljoen meer dan eerst was gepland. Een kleine 60 miljoen vaccins zijn al definitief aan ons land toegewezen. Een paar deals zijn nog niet helemaal rond, bij één farmaceut is er voor ons land nog een mogelijkheid om kleinere aantallen af te nemen.

Derde kwartaal

Het kabinet heeft onder meer 8 miljoen extra doses van het Modernavaccin gekocht. Van die mogelijkheid was eerder geen gebruik gemaakt, tot onvrede van sommige partijen in de Tweede Kamer. Maar omdat Moderna de extra doses nu al in het derde kwartaal belooft te leveren in plaats van het vierde, is de aankoop nu alsnog gedaan.

Van een andere farmaceut, Novavax, verwacht het kabinet in het tweede kwartaal al 600.000 doses en in de kwartalen erna steeds zo’n miljoen. Voor dit coronavaccin waren nog geen leveringsdata- en aantallen bekend.

2 miljoen prikken per week

In het tweede kwartaal komen er mogelijk zoveel vaccins op ons land af (maximaal 22 miljoen) dat er in sommige weken misschien wel meer dan 2 miljoen mensen gevaccineerd kunnen worden. ‘Zowel huisartsen als de GGD’s hebben aangegeven in het tweede kwartaal ruim op te kunnen schalen’, schrijft De Jonge, waarbij hij opmerkt dat de huisartsen hebben aangegeven met enige voorbereidingstijd 2,5 miljoen prikken in één week te kunnen zetten. Ook de ziekenhuizen hebben al aangegeven te willen helpen bij het vaccineren. ‘Dit geeft mij vertrouwen dat in het geval dat het nodig is er voldoende capaciteit ingezet kan worden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden