UWV gaf 1200 mensen per ongeluk dubbele uitkering

Uitkeringsinstantie UWV heeft in 2019 en vorig jaar ongeveer 1200 mensen per ongeluk een te hoge uitkering gegeven, blijkt uit een steekproef. De ontvangers hoeven het te veel ontvangen geld niet terug te betalen, meldt het UWV.

ANP/Het Parool
Achter de schermen bij het UWV. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Achter de schermen bij het UWV.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het gaat om mensen met een samenloop van WW- en ZW- of Wazo-uitkering. De ZW- of Wazo-uitkering hoort in mindering te worden gebracht op de WW-uitkering. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit in 2020 bij circa 1200 mensen niet is gebeurd.

Wanneer het iemand ‘redelijkerwijs duidelijk’ kan zijn dat er sprake is van een te hoge uitkering vordert UWV het te veel ontvangen bedrag doorgaans terug. ‘Omdat samenloop van verschillende uitkeringen complex kan zijn, is dat hier lastig vast te stellen,’ schrijft het UWV.

Verder is gebleken dat sommige mensen die bij het UWV hebben gemeld dat ze te veel geld van de dienst hadden ontvangen, geen adequaat antwoord hebben gekregen. ‘Deze mensen valt hierin dus niets te verwijten,’ aldus UWV. ‘Daarnaast kan de impact op cliënten groot zijn vanwege fiscale consequenties en de mogelijke gevolgen voor zorg- en huurtoeslag. De periode waarin mogelijk te veel uitkering is ontvangen ligt bovendien één à twee jaar in het verleden. Om deze redenen heeft UWV besloten niet over te gaan tot terugvordering.’

Sinds begin dit jaar voert UWV extra controles uit om fouten als deze in de toekomst te voorkomen.

Nullen en komma’s

In 2013 bleek ook de gemeente Amsterdam te genereus te zijn geweest, toen er bij de jaarlijkse woonkostenbijdrage aan mensen in de bijstand iets mis waardoor er in plaats van de bedoelde 1,88 miljoen euro toen in totaal 188 miljoen euro werd uitgekeerd aan de groep mensen die de bijdrage zou ontvangen. Negenduizend Amsterdammers kregen toen veel te veel geld. Het meeste geld kon destijds direct teruggevorderd worden. Naar twee miljoen euro werd jaren later nog steeds gezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden