Klimaatdoelen

Urgenda noemt halen klimaatdoel toeval en verwacht meer actie van de overheid

Het klimaatdoel dat de rechter de Nederlandse overheid heeft opgelegd, is behaald. De uitstoot van broeikasgassen lag in 2020 25,5 procent lager dan in 1990, zo blijkt uit definitieve cijfers die CBS en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben gepubliceerd. Volgens directeur van Urgenda Marjan Minnesma werd het doel vooral behaald via toevalligheden, ‘niet vanwege beleid'.

Het Parool
Marjan Minnesma van Stichting Urgenda. Beeld ANP
Marjan Minnesma van Stichting Urgenda.Beeld ANP

Minnesma wil actie van de overheid. “Anders verwacht ik dat er voor 2030 nieuwe rechtszaken gaan komen.”

In de zogeheten Urgendazaak verplichtte de rechter de overheid maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. In 2020 moest de uitstoot van CO2 en andere gassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde ten minste met 25 procent zijn verminderd. De Hoge Raad bepaalde dat eind 2019 in een zaak die was aangespannen door duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Lagere rechters hadden de eis eerder al toegewezen, maar de staat procedeerde door tot aan het hoogste rechtscollege.

Uit cijfers van het CBS en het RIVM blijkt dat in 2020 de uitstoot van broeikassen 25,5 procent lager was dan in 1990. De lagere uitstoot was onder meer te danken aan de sterke vermindering van het steenkoolgebruik, de relatief warme winter en de coronamaatregelen, die ervoor zorgden dat het wegverkeer verminderde. “Het is mooi dat het doel is gehaald, maar het komt door drie toevalstreffers,” zegt Minnesma. Ze wijst erop dat het lagere steenkoolgebruik mede kwam doordat aardgas relatief goedkoop was in 2020.

In 2015 won duurzaamheidsorganisatie Urgenda voor het eerst de rechtszaak tegen de Staat. De rechter oordeelde dat de uitstoot in 2020 met een kwart verminderd moest zijn ten opzichte van 1990. “Toen al wist het kabinet dat het nodig was om de uitstoot te verminderen. De overheid heeft eigenlijk vijf jaar het vonnis laten liggen, terwijl ze gelijk aan de slag had gemoeten,” vindt Minnesma. Na de rechtszaak procedeerde de Staat door tot aan het hoogste rechtscollege. In 2019 hakte de Hoge Raad de laatste knoop door.

Het is nog niet duidelijk of de uitstoot in 2021 nog steeds 25 procent minder was. Voorlopige CBS-cijfers lieten eerder zien dat in de eerste drie kwartalen van dat jaar 3 procent meer broeikasgassen werden uitgestoten dan in 2020. Minnesma denkt dat het doel misschien net gehaald is. “In dat laatste kwartaal werd de gasprijs fors duurder, waardoor fabrieken en huishoudens flink minder gas verbruikten. Maar het is geen steile lijn naar beneden. Zo halen we het doel van 60 procent minder uitstoot in 2030 niet.” Minnesma verwijst hiermee naar het streven uit het coalitieakkoord.

Het kabinet heeft eind december in het coalitieakkoord afgesproken in de komende tien jaar 35 miljard euro uit te trekken voor een klimaatfonds. “Het is belangrijk dat dat geld rap wordt ingezet,” stelt de directeur van Urgenda. “Het moet echt anders. Dat doel om 25 procent minder uit te stoten, is de minimale ondergrens van wat nodig was om wereldwijd onder een opwarming van 2 graden Celsius te komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden