Nieuws

Urgenda: dwangsom als staat geen extra klimaatplannen maakt

Stichting Urgenda vraagt het kabinet om binnen een maand met een extra pakket klimaatmaatregelen te komen. Als de overheid dat niet doet, kan volgens Urgenda een dwangsom worden opgelegd.

Het Parool
Jongeren van Fridays For Future Nederland, Extinction Rebellion Jong en Jongeren Milieu Actief voeren in 2019 actie bij de Tweede Kamer vanwege de uitspraak in de Urgenda-zaak. Beeld ANP
Jongeren van Fridays For Future Nederland, Extinction Rebellion Jong en Jongeren Milieu Actief voeren in 2019 actie bij de Tweede Kamer vanwege de uitspraak in de Urgenda-zaak.Beeld ANP

Nederland voldoet niet aan de doelstellingen die de rechter de staat in 2015 oplegde. Daarom vraagt Urgenda ‘om dit jaar alsnog het vonnis uit te voeren, na zes jaar dralen’. Dat laat de milieuclub weten na berichtgeving van Nu.nl.

Urgenda-directeur Marjan Minnesma wil met premier Mark Rutte in gesprek over de eisen. In 2015 besloot de rechter dat de uitstoot van broeikasgassen eind 2020 met tenminste 25 procent verminderd moest zijn ten opzichte van 1990. Volgens het CBS zat Nederland eind vorig jaar op 24,5 procent, maar Minnesma legt uit dat dat percentage vertekend is.

“Vorig jaar speelden drie factoren een gunstige rol: het was een warme winter, waardoor er minder gestookt werd, door de coronacrisis reden mensen minder auto én de gasprijs was historisch laag. Vooral dat laatste was van grote invloed. Door de lage prijs werd meer op gas gestookt dan op kolen en dat scheelt flink in de uitstoot.” Het bijna halen van de doelen was vorig jaar dus een kwestie van geluk, aldus Minnesma.

Niet op schema

Dit jaar zijn de gasprijzen hoger, was de winter kouder én rijden we meer auto. Daardoor worden volgens Urgenda dit jaar juist méér broeikasgassen uitgestoten dan de bedoeling is. “En dat terwijl de rechter heeft gezegd dat het doel van 25 procent minder uitstoot ook in de jaren na 2020 gehaald moet worden.”

Bovendien ligt Nederland niet op schema als het gaat om de klimaatdoelen voor 2030. Ook daarin vraagt Urgenda meer actie van Nederland. “Anders moet de overheid niet gek opkijken als iemand daar een nieuwe rechtszaak over gaat aanspannen”, aldus Minnesma.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden