Unmute Us gaat door met acties na onbevredigend overleg met kabinet

Het gesprek tussen Unmute Us, het collectief van de evenementenbranche, en het demissionaire kabinet over de situatie waar de evenementensector zich in bevindt, heeft niets opgeleverd. Daarom vinden er op zaterdag 11 september nieuwe acties plaats in tenminste negen steden.

Het Parool
De protestmars Unmute Us op 21 augustus 2021. Beeld ANP
De protestmars Unmute Us op 21 augustus 2021.Beeld ANP

De evenementenbranche én bezoekers willen met de acties het kabinet oproepen festivals en evenementen weer open te stellen. Leiden, Maastricht en Enschede hebben zich als nieuwe steden aangesloten voor de tweede protestmars; Groningen, Eindhoven, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam zijn voor een tweede keer van de partij. Naar verwachting worden in de komende dagen nog meer steden aangekondigd.

De evenementenbranche is boos dat het kabinet wel voetbalwedstrijden met volle stadions toestaat en dat dit weekend in Zandvoort de Dutch Grand Prix doorgaat, maar dat festivals en grote concerten nog steeds verboden zijn. Zowel de organisatoren als experts en virologen zien nauwelijks verschil tussen de culturele evenementen en de grote sportevenementen. ‘De boodschap van Unmute Us is duidelijk: een einde aan de willekeur!,’ schrijft de organisatie in een persbericht.

De branche is ook boos dat de resultaten van Fieldlabs ervoor hebben gezorgd dat er nu in bijvoorbeeld België wel concerten en festivals kunnen plaatsvinden terwijl er in Nederland niets met deze kennis gebeurt.

Bij het gesprek waren demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie), Hugo de Jonge (Volksgezondheid), Ingrid van Engelshoven (Cultuur) en Stef Blok (Economische Zaken) aanwezig. Namens de evenementenbranche waren Unmute Us en de Alliantie van Evenementenbouwers aanwezig.

De bewindslieden hebben de evenementenbranche wel beloofd ‘de argumenten mee te nemen in hun besluitvorming richting de volgende persconferentie op 14 september’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden