Universiteiten presenteren studentenkabinet: ‘We willen de stem van de wetenschap zijn’

De Nederlandse universiteiten presenteren een studentenkabinet. Met een alternatief regeerakkoord hopen zij een wetenschappelijk geluid te kunnen leveren tijdens de huidige formatieperiode.

Bo Broek
Het auditorium van de Vrije Universiteit. Beeld Eva Plevier
Het auditorium van de Vrije Universiteit.Beeld Eva Plevier

Elke universiteit van koepelvereniging VSNU levert een minister, 14 in totaal. Samen hebben zij gewerkt aan een alternatief regeerakkoord en hopen daarover in gesprek te kunnen gaan met politici.

De studenten willen dat er beleid wordt gemaakt op basis van onderzoek en wetenschap. En dat het aanstaande kabinet gebruikmaakt van alle wetenschappelijke kennis die er voor handen is. Zij hopen hen over te halen om na te denken over politiek op de lange termijn, in plaats van slechts de aanstaande vier jaar.

Een uitgestoken hand

“Ons regeerakkoord is een uitgestoken hand naar het nieuwe kabinet. We zijn niet de stem van de studenten, maar willen het geluid laten horen van de wetenschap en de ideeën die op de universiteiten liggen,” zegt premier Timon Metz. Het wetenschappelijke onderzoek dat op de universiteiten wordt uitgevoerd moet een bijdrage kunnen leveren aan het beleid voor grote thema’s als klimaat en gezondheidszorg.

“We zijn een deels ludiek, deels serieus initiatief,” benadrukt Metz. “We vragen het aanstaande kabinet om ons geluid mee te nemen in hun beleid.”

Maandag heeft Metz het alternatieve regeerakkoord bij toeval kunnen overhandigen aan minister van Engelshoven, die een bezoek bracht aan de Universiteit Twente. Daar studeert Metz technische bedrijfskunde.

Amsterdams representatie

Amsterdam is in het studentenkabinet twee keer vertegenwoordigd. Masterstudent Health Sciences Hila Bawary van de Vrije Universiteit neemt de ministerpost van Sport en Bewegen waar. De studentenminister hoopt in 2040 het percentage volwassen Nederlanders met overgewicht weer onder de 35 te krijgen. Nu is ongeveer de helft van hen te dik.

Om die verandering te kunnen bewerkstelligen wil Bawary preventief handelen. “Daarom moeten gezonde producten zoals groente en fruit goedkoper worden en moeten bijvoorbeeld suikerhoudende dranken duurder worden.” Ook moet er meer worden gedaan om Nederlanders in beweging te krijgen.

Ljubiša Metikoš heeft als minister van Data en Privacy een veilige toekomst op het gebied van data en privacy voor ogen. De student-onderzoeksassistent AI en Platformregulering aan de Universiteit van Amsterdam benadrukt het belang van een ethische regulering van kunstmatige intelligentie.

Mag je door kunstmatige intelligentie ontslagen worden? Welke groepen worden er geraakt door nieuwe technologieën en hoe beschermen we ze? Door middel van academisch onderzoek wil Metikoš een antwoord krijgen op dergelijke ingewikkelde vraagstukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden