Universiteiten gaan uit van volledige heropening bij start nieuwe studiejaar

De Nederlandse universiteiten rekenen erop dat ze op 6 september, bij de start van het eerste semester van het nieuwe academische jaar, weer volledig fysiek onderwijs mogen geven. Het verloop van de pandemie blijft wel van belang.

Nieuwe studenten worden aan de start van hun studiejaar verwelkomd. Beeld ANP
Nieuwe studenten worden aan de start van hun studiejaar verwelkomd.Beeld ANP

Dat hebben voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) Pieter Duisenberg en rector magnificus van de Radboud Universiteit Han van Krieken gezegd. Het uitgangspunt bij de start van het nieuwe studiejaar is dat het onderwijs op de instelling plaatsvindt en de 1,5 meter afstand kan worden losgelaten.

Tegelijk blijft een aantal aanvullende maatregelen gelden op de campus, zoals het vrijwillig (zelf)testen en het hanteren van een maximale groepsgrootte (75). Van Krieken: “De grote colleges blijven we online doen of ze vinden plaats in gebouwen buiten de campus. Denk aan een schouwburg of concertzaal. Daar geldt de 1,5 meter en kunnen we dus meer studenten veilig kwijt.” Uiterlijk in juli zal het OMT het kabinet advies geven over het definitieve pad.

De universiteiten volgen met de volledige heropening het voorkeursscenario voor het nieuwe collegejaar, dat minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven heeft rondgestuurd. Dit scenario gaat ervan uit dat een aanzienlijk deel van de bevolking is gevaccineerd en het mogelijk is om veel maatregelen af te schalen.

Amsterdamse studenten

Ook de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan uit van heropening na de zomer. “We willen echt dat studenten weer met elkaar en met docenten in contact kunnen komen,” aldus de woordvoerder van de VU. “Dat is een ontzettend gemis geweest. Nu mogen studenten een keer per week naar campus, maar dat is heel weinig. Vanaf september moet het er echt anders uit gaan zien.”

Grote bottleneck blijft volgens de VU wel de 1,5 meter afstand. Als die regel blijft, is er veel minder mogelijk op de campus. Of uitwijken naar externe locaties de oplossing is, valt nog te bezien. “Wij hebben ook plekken voor 450 studenten, dat is het probleem niet,” aldus de UvA-woordvoerder. “Het hangt af van hoeveel mensen op de externe locaties samen mogen komen.”

In de afgelopen maanden was de VU een van de weinige plekken waar studenten zonder reservering gebruik konden maken van studie- en werkplekken. “Dat is door studenten erg gewaardeerd. We controleren op studentenpassen en op afstand, maar als het echt te vol werd gooiden we een collegezaal open. In Amsterdam zijn studenten klein behuisd, soms zonder goede wifi. We wilden ze een plek bieden.” Daar werd goed gebruik van gemaakt, ook door studenten van andere universiteiten. “Op een bepaald moment kwamen 1000 van de 3000 aanwezige studenten van de UvA.”

Aantal aanmeldingen groeit door

Op 26 april is ook in het hoger onderwijs de eerste stap gezet om fysiek onderwijs weer mogelijk te maken. Het primair en voortgezet onderwijs gingen al eerder (deels) open. Ondertussen blijft het aantal universitaire aanmeldingen groeien. Op 1 mei hadden zich circa 105.000 eerstejaars aangemeld voor een bachelor, tegen ongeveer 100.000 op de deadline vorig jaar.

Op basis van eerste cijfers verwachten de universiteiten komend jaar ongeveer 5 procent meer studenten. De oorzaken liggen bij meer internationale studenten en extra doorstroom vanuit het hbo. Deelname aan het wetenschappelijk onderwijs groeit volgens de modellen de komende jaren fors door, van 329.000 studenten in 2020 tot 402.300 in 2030. Het grootste deel van deze aanwas is binnenlands. Ook bij de VU en de UvA merken ze groei. “Het aantal aanmeldingen groeit al jaren en door corona zien we dat nu weer,” aldus de VU.

De universiteiten willen af van de huidige manier van bekostiging. Die daalt per student al decennialang, onder meer door stijgende aantallen. Ook moet er structureel 1,1 miljard euro bij om de kwaliteit van onderwijs op peil te houden, de werkdruk voor docenten en medewerkers te verminderen en de kennispositie van Nederland te handhaven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden