Uitzending RTL Boulevard afgelast wegens ernstige dreiging

De uitzending van RTL Boulevard is zaterdagavond niet doorgegaan vanwege een ‘ernstige dreiging’. De studio aan het Leidseplein in Amsterdam werd ontruimd. Afgelopen dinsdag werd Peter R. de Vries kort na de uitzending van RTL Boulevard neergeschoten op straat. Of deze bedreiging daarmee te maken heeft, is niet bekend.

Het Parool
Studio RTL Boulevard ontruimd wegens ernstige dreiging Beeld Het Parool
Studio RTL Boulevard ontruimd wegens ernstige dreigingBeeld Het Parool

RTL nam het besluit op advies van de Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie. “Er is informatie binnengekomen waardoor wij extra maatregelen moeten nemen rondom de studio van RTL Boulevard,” zei een gemeentewoordvoerder namens de driehoek. “Deze maatregelen zijn zichtbaar en onzichtbaar.”

Bronnen melden tegen RTL Nieuws dat het zou gaan om een ‘serieuze dreiging uit de hoek van de georganiseerde misdaad’. Op basis van de informatie besloot RTL Nederland zaterdagavond niet live uit te zenden vanuit de studio aan het Leidseplein. Het pand werd ontruimd. Het toegangshek bleef dicht. Voor de deur stonden enige tijd politiewagens.

Reactie RTL

Welke informatie is binnengekomen, kan een woordvoerder van RTL Nederland niet zeggen. “Over hoe we morgen verder gaan, zijn we nu in overleg. Veiligheid staat boven alles.”

RTL-baas Sven Sauvé zei tegen RTL Nieuws dat hij een telefoontje kreeg van de veiligheidsdienst van Amsterdam. “Zij gaven ons aan dat er op dat moment een reële dreiging is met betrekking tot het programma. Op basis daarvan hebben wij het besluit genomen om niet uit te zenden.” Over uit welke hoek de dreiging komt, kon Sauvé niets zeggen.

Heftig besluit

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus noemt het een ‘ingrijpend en heftig besluit’ om de uitzending te schrappen. Het departement wil verder niets kwijt over de aard van de maatregelen ‘op en rond de redactie’. “Ik sta in contact met de lokale driehoek van Amsterdam en daarnaast heb ik ook gesprekken gehad met de redactie van RTL Boulevard en de directie van RTL Nederland,” aldus Grapperhaus.

Peter ter Velde van PersVeilig noemt de bedreigingen aan het adres van RTL Boulevard een bedreiging van de journalistiek. “RTL Boulevard is een journalistiek programma en wordt zo zwaar bedreigd dat dit tegen de journalistiek gericht is. Voor onze beroepsgroep is dit buitengewoon ernstig.” PersVeilig is een initiatief van het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie (OM), de politie en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Peter Schouten, een van de advocaten van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces twittert: ‘Misschien wordt het tijd eenheden van het leger of de Koninklijke Marechaussee in te zetten om mediabedrijven te beschermen tegen psychoterreur. Ik zeg: laten we allemaal ons steentje bijdragen aan het bestrijden van geweld door drugscriminelen en criminele organisaties. Belastinggeld, tips, nieuwe wetgeving, manschappen en niet bang zijn!’

John van den Heuvel

Misdaadjournalist John van den Heuvel, die zelf regelmatig aanschuift bij RTL Boulevard, heeft een reactie gedeeld op het afgelasten van de uitzending van vanavond. ‘Terwijl Peter deze week laf werd neergeschoten en ons allemaal in diepe rouw dompelde, bereiken we bij RTL Boulevard vanavond opnieuw een dieptepunt,’ schrijft hij op Instagram.

Van den Heuvel schrijft dat ‘criminelen in staat zijn een tv-uitzending te verstoren en angst te zaaien.’ ‘Dit heeft gevolgen voor alle nieuwsplatforms in Nederland. (...) Ik beloof u, onze berichtgeving zal nooit wijken voor narco-terreur, zoals we die nu al een paar jaar in Nederland ondervinden. Of het nu in de krant is, op tv of radio. Wij gaan door en rekenen op steun van degenen die voor vrijheid van meningsuiting en journalistieke vrijheid zijn.’

In plaats van de live-uitzending volgde zaterdagavond een herhaling van de uitzending van afgelopen woensdag, die compleet in het teken stond van De Vries. De herhaling trok zo’n 512.000 kijkers, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Aanslag Peter R. de Vries

De Vries werd dinsdagavond rond 19.30 uur neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat. De misdaadjournalist had net de studio van RTL Boulevard verlaten, waar hij te gast was. De misdaadjournalist ligt in het ziekenhuis, waar hij vecht voor zijn leven. Vlakbij de plek waar De Vries werd neergeschoten laten mensen steunbetuigingen achter.

De twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerschieten van de misdaadverslaggever blijven voorlopig in de cel. De rechter-commissaris heeft vrijdag de hechtenis van de mannen met twee weken verlengd.

De vermoedelijke schutter die dinsdag vijf kogels zou hebben afgevuurd op De Vries, is de 21-jarige Delano G. uit Tiel. De Pool Kamil Pawel E. (35) uit Maurik bestuurde de vluchtauto die is klemgereden op de A4.

Voor de studio van RTL Boulevard staan twee bussen van de politie. Beeld Het Parool
Voor de studio van RTL Boulevard staan twee bussen van de politie.Beeld Het Parool
De studio van RTL Boulevard is zaterdagmiddag ontruimd wegens ernstige dreiging. Beeld Het Parool
De studio van RTL Boulevard is zaterdagmiddag ontruimd wegens ernstige dreiging.Beeld Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden