Plus

Uitslag Noord-Holland is gunstig voor Amsterdam

FvD mag enorm gewonnen hebben, voor het provinciebestuur zijn de kemphanen VVD en GroenLinks in Noord-Holland tot elkaar veroordeeld. Dat is gunstig voor Amsterdam.

Ruben Koops en Bart van Zoelen
null Beeld anp
Beeld anp

Toegegeven, de enorme overwinning van Forum voor Democratie doet ook de gevestigde orde in politiek Noord-Holland op zijn grondvesten schudden. Mogelijk is de nieuwkomer zelfs in één klap de grootste partij geworden.

Donderdagochtend liep het verschil met GroenLinks nog maar in de honderden stemmen, ten nadele van Forum voor Democratie. Hoe dan ook, van nul naar negen zetels in de 55 zetels tellende Provinciale Staten is een signaal van diepe ontevredenheid dat vooral de rechtse partijen zich moeten aan­trekken.

Vooral net buiten Amsterdam scoorde de ­partij van stadgenoot Thierry Baudet enorm. Hij behaalde rond de 20 procent van de stemmen in gemeenten als Landsmeer, Waterland, Purmerend en de Haarlemmermeer. Niet bepaald gebieden waar het de afgelopen jaren slechter is geworden.

Coalitie
Hoe die ontevredenheid vertaald moet worden in de provincie is onduidelijk, want het partijprogramma van Forum voor Democratie is zeer beknopt. Een belangrijk punt is dat er geen windmolens bijkomen in de Noord-Hollandse polders, een andere wens is de verplaatsing van Schiphol naar een nieuw aan te leggen eiland in de Noordzee. Iets waar de provincie zeer weinig over te zeggen heeft.

Lijsttrekker Johan Dessing uit Zaandam roerde zich nauwelijks tijdens de campagne. Zowel GroenLinks als VVD onderstreept dat ze geen idee hebben wat Forum voor Democratie verder van plan is met Noord-Holland. Het is dus ook niet aannemelijk dat de negen nieuwe ­zetels van Forum voor Democratie onderdeel gaan uitmaken van een nieuwe coalitie, en dat de winst wordt omgezet in verandering.

Dat geldt wel voor GroenLinks. Zij beloofden de Noord-Hollandse kiezers tijdens de cam­pagne honderd windmolens in de komende jaren en werden beloond met een verdubbeling naar negen zetels. Die uitslag is goeddeels aan Amsterdam te danken, waar een kwart van de kiezers die kwamen opdagen, op GroenLinks stemde.

Fatsoenlijke partijen
Dat betekent dat de steun voor GroenLinks in de hoofdstad in het afgelopen jaar is gegroeid, want tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 haalde GroenLinks nog rond de 20 procent van de stemmen.

De uitslag is zodanig dat een coalitie zonder GroenLinks héél lastig gaat worden. Maar ondanks het grote verlies, van elf naar acht, geldt dat ook voor de VVD. Alleen als die twee par­tijen samenwerken, ontstaat er stabiliteit in Noord-Holland. De verschillen zijn groot, maar beide partijen weten tenminste wat ze aan elkaar hebben.

Of zoals VVD-lijsttrekker Cees Loggen vanochtend concludeerde: " VVD en GroenLinks zijn allebei fatsoenlijke partijen. Er is vaak meer dat ons verbindt dan wat ons uiteendrijft."

Windmolens
Het gegeven dat VVD en GroenLinks door de uitslag tot elkaar zijn veroordeeld, zal de groene revolutie die GroenLinks beloofde, wel temperen. In de wandelgangen van het provinciehuis verwacht men dat een coalitie van GroenLinks, VVD, PvdA en D66 het meest kansrijk is.

Een nieuwe coalitie met GroenLinks in Noord-Holland betekent voor Amsterdam ­mogelijk een einde aan de ban op nieuwe windmolens in Westpoort. Ook zou de provincie ­onder druk van GroenLinks het hardnekkige verzet tegen een brug over het IJ kunnen laten varen.

De winst van FvD zorgt er wel voor dat er veel meer Amsterdammers terechtkomen in de Provin­ciale Staten. Vier van de eerste negen FvD-kandidaten wonen in Amsterdam.

Bron: ANP/OIS Beeld Laura van der Bijl
Bron: ANP/OISBeeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden