Nieuws

Twitter haalt omstreden platform Vizier op Links offline

Het omstreden platform Vizier op Links, dat de laatste weken meermaals in opspraak is geraakt, is vrijdagavond offline gehaald door Twitter.

Het Parool
null Beeld Logo
Beeld Logo

Het radicaalrechtse account is opgeschort, zo valt te lezen op het profiel van de actiegroep. Twitter meldt dat het accounts opschort die in strijd zijn met de Twitter-regels.

Universitair docent Nadia Bouras deed vorige maand aangifte tegen Vizier op Links nadat zij bij thuiskomst een sticker op haar deurpost vond. Hierop stond de tekst: ‘Geobserveerde locatie. Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links.’ Ook anderen, onder wie GroenLinks-politicus Huub Bellemakers en schrijfster Aafke Romeijn, hebben aangifte gedaan vanwege intimidatie.

Vizier op Links is een platform dat in juni 2020 is opgezet. Het plaatste regelmatig gegevens van politici, schrijvers en wetenschappers die als ‘links’ worden bestempeld. Dit wordt ook wel ‘doxing’ genoemd. Justitieminister Ferd Grapperhaus meldde vrijdag te willen onderzoeken of ‘dit soort internetmisbruik al voldoende strafbaar is of dat er extra wetgeving nodig is’. ‘Doxing is het zonder toestemming publiceren van privégegevens. Daar is geen rechtvaardiging voor en heeft een grote impact op de mensen die het wordt aangedaan’, twittert Grapperhaus.

Kritiek

Het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) riep historici op zich uit te spreken tegen ‘de intimidatie en (impliciete) bedreiging door Vizier Op Links’. “Dit gaat niet alleen de gehele beroepsgroep van historici aan maar ook onze democratische samenleving,” stelde de beroepsvereniging van historici in een verklaring.

Het KNHG vindt het onacceptabel dat een academicus thuis of op het werk ‘geobserveerd’ en geïntimideerd wordt. “Niet alleen is dit een inbreuk op de persoonlijke vrijheid en veiligheid van de historicus en haar familie in kwestie, het is ook een aantasting van de academische vrijheid én van de vrijheid van meningsuiting in het algemeen.”

Wie zijn ze?

Vizier op Links stelde eerder dat ‘activistisch links zich heeft genesteld in de haarvaten van ons systeem. Wij zetten ons in om deze hegemonie te ontmaskeren en te doorbreken en ontzien daarbij niemand’. Als reactie op de stickers zegt de groep op Twitter dat de stickers ‘ludiek en vrij verkrijgbaar’ zijn.

Het is nog steeds onduidelijk wie er achter Vizier op Links schuilgaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden