Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten begint eigen partij: Splinter

Het zelfstandige Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten doet met een nieuwe partij mee aan de verkiezingen in maart. Zij lanceert vandaag Splinter, een seculiere partij die zich in wil zetten voor een betrouwbare overheid, klimaat en privacy en die ‘wars is van verstikkende fractiediscipline’.

Peter Winterman
null Beeld ANP
Beeld ANP

Van Kooten (37) is op dit moment onafhankelijk Kamerlid. Ze splitste zich vorig jaar af van de Kamerfractie van de Partij voor de Dieren. Afgelopen augustus verbrak ze haar samenwerking met Henk Krol en Henk Otten bij de Partij voor de Toekomst. “Ik heb besloten om zelf een nieuwe partij op te richten, omdat ik heb gemerkt dat er behoefte is aan een liberale beweging, waarbij iedereen actief kan meedoen.”

Van Kooten is bekend geworden door haar motie voor een zorgbonus voor alle zorgmedewerkers in coronatijd. Die motie werd overgenomen door het kabinet, dat voor de bonus 2,2 miljard euro heeft uitgetrokken. Ook was Van Kooten lid van de parlementaire commissie die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire.

Digitale fractiekamer

“Ik laat een ander geluid horen in de Tweede Kamer,” zegt Van Kooten. “Een geluid dat wars is van partijpolitiek. Ik zie nu veel politiek theater, in fracties waarvan de leden altijd precies hetzelfde stemmen. Bij Splinter worden Kamerleden écht onafhankelijk en is er geen verstikkende fractiediscipline. We voeren levendige discussies, waarna een Kamerlid zelf mag bepalen wat hij of zij stemt. Zoals de grondwet het heeft bedoeld.”

Van Kooten lanceert een ‘digitale fractiekamer’, waarbij mensen - naar Scandinavisch model - online op een ‘laagdrempelige en privacyvriendelijke manier’ problemen en misstanden kunnen aankaarten. “Mensen kunnen stemmen op issues die zij belangrijk vinden, waarna wij ermee aan de slag gaan.”

Splinter-index

Ook komt Van Kooten met de ‘Splinter-index’: een maandelijkse ranglijst van alle 150 Kamerleden, waarmee wordt bijgehouden wat zij hebben bereikt. “Op basis van objectieve criteria, zoals het aantal aangenomen moties, toezeggingen en de aanwezigheid bij debatten. Ik heb mij verbaasd over de lage plek die sommige héle goede Kamerleden op de lijst van hun partij hebben gekregen. Ik vind dat je plek op de lijst niet moet afhangen van je populariteit binnen een partij, maar van wat je hebt bereikt voor Nederland.”

Gelijke rechten, een betrouwbare overheid, privacy, klimaat en dierenwelzijn zijn belangrijke thema’s voor Van Kooten. “Iedereen is eigenlijk een Splinter, zo zie ik het. De overheid moet er voor iedereen zijn, niet enkel voor de mensen met een grote mond of een goed georganiseerde lobby in Den Haag.”

Expertise

De kandidatenlijst van Splinter wordt half januari bekendgemaakt. Het gaat om mensen met ‘expertise en ervaring op de verschillende onderwerpen uit het verkiezingsprogramma’. Van Kooten wil niet zeggen hoeveel zetels ze denkt te kunnen behalen. “Ik heb bewezen met slechts één zetel veel te kunnen bereiken, stel je voor wat we met meer Splinters voor elkaar kunnen boksen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden