Plus

Tweede Kamer worstelt met terugkeer van omstreden Gouden Koets

De Tweede Kamer zit ernstig in haar maag met een mogelijke terugkeer naar Den Haag van de gerestaureerde Gouden Koets, die vorige week met hijskranen naar de binnenplaats van het Amsterdam Museum is getakeld.

Jan Hoedeman
Gaan we dit beeld in de toekomst weer zien? Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen in de Gouden Koets aan bij de Ridderzaal op Prinsjesdag, in 2017. Beeld ANP
Gaan we dit beeld in de toekomst weer zien? Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen in de Gouden Koets aan bij de Ridderzaal op Prinsjesdag, in 2017.Beeld ANP

De politieke partijen zijn verdeeld over het idee dat de koning en koningin in de toekomst op Prinsjesdag met een omstreden slavernijbeeltenis op de koets door de residentie moeten rijden.

De gerestaureerde Gouden Koets wordt woensdag na vijf jaar afwezigheid acht maanden lang getoond in het Amsterdam Museum. De koning opent de expositie. Wat er na de tentoonstelling gebeurt, is onduidelijk en plaatst partijen voor een dilemma. Op de koets is een schildering zichtbaar waarop halfnaakte bewoners van de toenmalige koloniën rijkdommen aanbieden.

De linkse partijen en D66 vinden dat de Gouden Koets in een museum thuishoort. De rechtse partijen FvD, JA21 en PVV vinden dat de koning ermee de straat op moet kunnen. Andere aarzelen nog, zoals VVD en CDA.

Nooit meer mag de koets worden ingezet als rijtuig op Prinsjesdag, hij moet het museum in, meent Sylvana Simons van Bij1: “Het moet eindelijk eens afgelopen zijn met het paraderen van koloniale afbeeldingen als vorm van machtsvertoon.” Aan de andere kant stelt FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren: “We moeten ons niet emotioneel laten chanteren door een klein groepje drammerige extremisten dat onder elke steen racisme ziet.”

Alle andere partijen bewegen zich hiertussenin. D66 is de enige duidelijke regeringspartij: “De premier heeft mijn volledige steun als de Gouden Koets in het museum blijft,” aldus Tweede Kamerlid Joost Sneller. Ook SP, GroenLinks en PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zijn voor de museumoptie: “Laat hem daar lekker staan!”

De Partij voor de Dieren wil via een motie regelen dat de Gouden Koets voortaan wordt gebruikt voor bewustwording tegen racisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden