Tweede Kamer wil Tjeenk Willink als informateur

De Tweede Kamer wil Herman Tjeenk Willink vragen als informateur. Dat zeiden verschillende partijleiders na afloop van een bijeenkomst van de zeventien fractievoorzitters vanochtend bij Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Ze bespraken daar hoe het verder moet met de formatie.

Tobias den Hartog
Tjeenk Willink in 2017 op het Binnenhof. Ook toen was hij benoemd tot informateur. Beeld ANP
Tjeenk Willink in 2017 op het Binnenhof. Ook toen was hij benoemd tot informateur.Beeld ANP

In de Rooksalon in het Tweede Kamergebouw bogen de fractieleiders zich over de profielschets voor de nieuwe informateur, die het formatieproces vlot moet trekken. Daar lijkt dus Tjeenk Willink (79) uit de bus te zijn gekomen. De minister van Staat was eerder al informateur in 1994, 2010 en 2017. Zijn aanstelling moet dinsdagmiddag worden bekrachtigd na een debat in de Tweede Kamer.

Van belang is nu vooral of partijen in zee willen met de VVD zolang Mark Rutte daar leider van is.

Na afloop sloot GroenLinksleider Jesse Klaver samenwerking niet uit. “Het is aan de VVD nu. Wij hebben gezegd dat er een nieuwe politieke cultuur nodig is en dat we geen vertrouwen hebben dat Rutte daarvoor de man is. Meer zeg ik nu ook niet.”

PVV-leider Geert Wilders wil liever helemaal nieuwe verkiezingen, maar volgens hemzelf is ‘daar waarschijnlijk geen steun voor in de Tweede Kamer’.

D66-leider Sigrid Kaag zei voorafgaand aan de bijeenkomst: “Ik heb opgeroepen tot bezinning. We hebben nu ook een informateur nodig die gaat helpen het vertrouwen te herstellen.” Of zij nog in een kabinet wil waar VVD-leider Mark Rutte deel van uitmaakt? “Dat zijn voorbarige vragen.”

PvdA-leider Lilianne Ploumen wilde niet zeggen of ze nog in een kabinet wil met Rutte. “We hebben de motie van wantrouwen gesteund, als het aan ons lag was Rutte nu geen premier meer. Maar het is nu niet aan ons om het voortouw te nemen: we zien het wel.”

Ook CDA-leider Wopke Hoekstra hield zich op de vlakte.

Geen herinnering

Sinds een notitie van het eerste verkennersduo uitlekte waarin de naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt werd genoemd, zit het proces muurvast.

Uit de notitie bleek dat premier Mark Rutte in zijn gesprek met de verkenners toch over Omtzigt had gesproken, volgens critici leek het erop dat Rutte het kritische Kamerlid wilde wegpromoveren. Rutte ontkende in eerste instantie over Omtzigt te hebben gesproken, maar toen alle gespreksverslagen en andere papieren van de verkenners boven tafel kwamen, moest hij erkennen dat hij Omtzigt wel ter sprake had gebracht.

Maar gelogen had hij niet, bezwoer de premier vorige week in een marathondebat in de Tweede Kamer. Hij had er geen herinnering aan, een uitleg die op weinig begrip of geloof in het parlement kon rekenen. De premier overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen, maar zelfs zijn partners uit het huidige, demissionaire kabinet, CDA en D66, waren zeer kritisch. Zij dienden samen een motie van afkeuring in.

Gert-Jan Segers, de leider van de vierde coalitiepartner ChristenUnie, liet afgelopen weekend weten niet te willen deelnemen aan een nieuw kabinet met de VVD indien dat door Rutte zou worden geleid.

Onafhankelijke informateur

Verkenners Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) werden vervangen door ministers Wouter Koolmees (D66) en Tamara van Ark (VVD). De Kamer besloot hen vorige week aan de kant te zetten, omdat ze in de ogen van het parlement te dicht op de politiek zitten.

‘De ontstane politieke situatie vraagt om een gezaghebbende, onafhankelijke informateur met een grotere afstand tot de actuele politiek,’ vindt de Kamer. Wie aan die omschrijving voldoet, moet deze week duidelijk worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden