PlusNieuws

Tweede Kamer wil eerst meer duidelijkheid over gelekte formatienotitie

Het moest onder druk van de coronacrisis de snelste formatie ooit worden, maar de start verloopt historisch traag. Door geblunder met een interne formatienota ligt de verkenning voor een nieuwe coalitie op het Binnenhof stil. ‘Veel partijen zeggen: eerst duidelijkheid, dan verder,’ zegt een bron.

Het Parool
Kajsa Ollongren (D66) verlaat de Stadhouderskamer met de veelbesproken notities onder haar arm. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Kajsa Ollongren (D66) verlaat de Stadhouderskamer met de veelbesproken notities onder haar arm.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De Tweede Kamer wil volgende week de donderdag opgestapte oud-verkenners Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) uithoren over hun voorwerk en de brisante notitie die Ollongren donderdag onder de arm droeg toen ze halsoverkop de Stadhouderskamer verliet na een positieve coronatest. Op dat papier waren pijnlijke kwalificaties te lezen over CDA-kopstukken Hoekstra en Omtzigt, over de linkse samenwerking en een meerderheid in de Eerste Kamer. Stuk voor stuk bommetjes die een soepele snelle formatie onmogelijk lijken te maken.

Toch uitleg

Gisteren sloot de ene na de andere partij zich aan bij het verzoek om een debat over de kwestie. Uiteindelijk schaarden ook D66 en VVD zich erachter, terwijl premier Mark Rutte donderdagavond laat nog zei: “Niemand gaat hier uitleg over geven.”

Dat viel totaal verkeerd bij andere partijen. Een dag later draaide de VVD bij. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib benaderde Jorritsma en Ollongren gistermiddag als ‘privépersoon’, en toen was de formele ‘staatsrechtelijke’ hobbel die Rutte zag ook meteen weg, is de uitleg in VVD-kringen.

Gewraakte passage

Ollongren en Jorritsma wacht een zwaar debat. Van links tot rechts klinkt er kritiek op de formuleringen over Omtzigt (‘functie elders’) en ‘linkse partijen die elkaar niet lang vasthouden’. Wiens kwalificaties waren het op Ollongrens notitie? Die van haarzelf? Die van de VVD, of van D66 misschien, of toch het CDA? Betrokkenen wijzen naar elkaar, en soms zelfs naar formatieambtenaren.

De nieuwe verkenners Tamara van Ark (VVD) Wouter Koolmees (D66) meldden gisteren dat de gewraakte passage volgens hun voorgangers geen weergave is van gesprekken met de lijsttrekkers die langs kwamen. Ook zou in die onderonsjes ‘op geen enkele wijze’ over Omtzigt zijn gesproken. ‘De passage berust op een inventarisatie vanuit meerdere invalshoeken, waaronder berichten in de media,’ schreven Koolmees en Van Ark. “Ook gebaseerd op dingen die ze gezien en gevoeld hebben,” zei Van Ark gistermiddag.

De nieuwe verkenners wilden ‘een frisse start’ maken, maar op het Binnenhof zeggen betrokkenen dat daar meer tijd voor nodig is. “Alle vragen moeten natuurlijk beantwoord worden,” zegt een bron. “Maar zelfs na die antwoorden is de boel flink beschadigd.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden