Tweede Kamer: stop nu al met nertsen, laat geruimde kooien leeg

Het kabinet moet snel werk maken van een stopregeling voor de resterende 150 nertsenhouders. Dat hebben VVD en CDA woensdagochtend aan het kabinet gevraagd in een debat over het coronavirus bij de pelsdieren.

Een nertsenfokkerij in Deurne werd al geruimd. Beeld ANP
Een nertsenfokkerij in Deurne werd al geruimd.Beeld ANP

Eind april dook Covid-19 voor het eerst op bij diverse nertsenfokkerijen. Inmiddels blijken er nertsen bij al 13 bedrijven besmet en worden alle circa 150 fokkerijen uitvoerig onderzocht. Het kabinet besloot vorige week alle tienduizenden pelsdieren op de besmette bedrijven te ruimen. De Stichting Animal Rights en Bont voor Dieren spanden daarop een kort geding aan, maar de rechter in Den Haag wees dat vrijdag af.

Het doden van de nertsen krijgt in de Tweede Kamer brede steun van zowel coalitie en oppositie. “Met pijn in het hart steunen wij het besluit van het Kabinet om de getroffen bedrijven te ruimen,” stelde Jaco Geurts van het CDA, altijd op de hand van de agrarische sector. De VVD en PvdA spraken van de enige juiste beslissing. “Het houden van nertsen brengt grote gevaren voor de volksgezondheid mee,” stelde PvdA-woordvoerster Lilianne Ploumen.

Diverse partijen vragen zich af waarom het kabinet niet veel eerder met de ruiming startte. “Waarom is er pas vorige week mee gestart en niet vijf weken geleden?” vroegen coalitiepartij D66 en oppositiepartij SP zich af.

‘Fatsoenlijke stopregeling’

Onder meer GroenLinks, Partij voor de Dieren, PVV en ChristenUnie spraken hun afschuw uit over de nertsenhouderij. “Het fokken van dieren voor bont is moreel verwerpelijk,” stelde Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. “De dieren worden in stalenkooitjes gehouden, elk jaar krijgen ze nieuwe pups die na een maand of zes worden vergast.”

Wat de Tweede Kamer betreft is de coronacrisis het geschikte moment om te stoppen met de nertsenhouderij en niet pas in 2024, zoals is afgesproken. “Voorkomen moet worden dat de stallen nu geruimd worden en straks opnieuw worden gevuld met dieren,” stelde GroenLinks-kamerlid Laura Bromet.

Ook VVD, CDA en ChristenUnie zien dat in. Wel moet er dan een goede stopregeling voor de nertsenhouders komen, stellen ze. “Veel nertsenhouders hebben hun bedrijf al lang, hun zoons en dochters werken vaak mee,” aldus VVD’er Helma Lodders. Volgens de PvdA is de vraag niet ‘of de nertsenhouderij in 2020 moet stoppen, maar hoe dat vormgegeven kan worden.’

‘Zuinig met belastinggeld’

D66 is sceptischer. De partij deelt de wens om eerder te stoppen, maar weigert een kleine groep van 150 nertsenhouders zomaar 200 tot 300 miljoen euro te geven om bedrijven te sluiten. “We moeten zuinig zijn met belastinggeld in deze tijden,” stelde Kamerlid Tjeerd de Groot. Ook andere partijen vroegen naar de financiële positie van de nertsenhouders.

Veel kamerleden zijn verder not amused dat de nertsenhouders wiens beesten worden geruimd uit het Diergezondheidsfonds worden gecompenseerd. Terwijl het fonds door boeren wordt gevuld, blijken nertsenhouders daar niet aan mee te betalen.

Minister Hugo de Jonge (VWS, CDA), Minister Carola Schouten (LNV, ChristenUnie) en Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW, VVD) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de onderzoeksresultaten over Covid-19 bij nertsen. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge (VWS, CDA), Minister Carola Schouten (LNV, ChristenUnie) en Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW, VVD) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de onderzoeksresultaten over Covid-19 bij nertsen.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden