Nieuws

Tweede Kamer stemt in met afschaffen bedenktijd bij abortus

De Tweede Kamer wil dat de verplichte bedenktijd van vijf dagen bij een abortus wordt geschrapt. Een grote meerderheid stemde donderdag voor een initiatiefwetsvoorstel van D66, PvdA, GroenLinks en VVD.

Laurens Kok
Een grote Kamermeerderheid stemde voor afschaffing van de bedenktijd bij abortus. Beeld Sem van der Wal/ANP
Een grote Kamermeerderheid stemde voor afschaffing van de bedenktijd bij abortus.Beeld Sem van der Wal/ANP

De verplichte bedenktijd stond al jaren ter discussie. Liberale en progressieve partijen vinden het paternalistisch en niet van deze tijd dat vrouwen bij wet tot nadenken worden verplicht. Confessionele en meer conservatieve partijen menen juist dat de bedenktijd ervoor zorgt dat er zorgvuldig wordt nagedacht over zo’n ingrijpend besluit.

Onder het vorige kabinet werd nog besloten dat er geen voorstellen zouden worden ingediend op het gebied van medisch-ethische kwesties. Maar bij de onderhandelingen over Rutte IV bedong D66 dat er een einde moest komen aan de status quo en dat Kamerleden de vrijheid moesten krijgen om met initiatieven te komen.

Uiteindelijk stemden 101 Kamerleden voor afschaffing van de bedenktijd. 38 leden stemden tegen. Nu het initiatiefwetsvoorstel door de Tweede Kamer is aangenomen, is de verplichte bedenktijd nog niet meteen geschrapt. Ook de Eerste Kamer zal er nog mee in moeten stemmen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden