Update

Tweede Kamer kritisch over nieuwe bruiloftsfoto’s Grapperhaus

De bruiloft van CDA-minister Ferd Grapperhaus blijft onderwerp van gesprek. Op nieuwe foto’s, vrijgegeven door Shownieuws, is te zien hoe Grapperhaus op zijn huwelijk zeer dicht bij zijn gasten staat, hoe hij handen schudt en zijn schoonmoeder omhelst. De Tweede Kamer is kritisch en gaat woensdag in debat.

Bonne Kerstens
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vorige week raakte Grapperhaus al in opspraak door eerdere beelden van zijn bruiloft waarop te zien is dat er op de trappen van het stadhuis waar hij net getrouwd is, niet genoeg afstand wordt gehouden onder de gasten.

De minister bood hier uitvoerig zijn excuses voor aan. Volgens hem heeft hij zijn gasten meerdere malen ‘uitdrukkelijk’ verzocht zich te houden aan de geldende coronaregels. Dat dit niet is gebeurd, spijt hem ten zeerste, aldus de minister. Ook maakte de minister 780 euro over aan het Rode Kruis, een bedrag dat tweemaal gelijk staat aan de boete die geldt als de coronaregels worden overtreden. Het bedrag staat symbool voor hem en zijn kersverse echtgenote.

Nieuwe beelden

Op nieuwe beelden in de handen van Shownieuws was te zien hoe Grapperhaus tijdens zijn bruiloftslunch dichtbij zijn gasten staat. Onder de gasten zijn ook veel vijftigplussers. Daarnaast omhelst hij zijn (naar verluidt) schoonmoeder en schudt hij handen.

Eind vorige week leek de bruiloftsrel nog met een politieke sisser af te lopen: de meeste oppositiepartijen wilden de uitglijder de minister niet inwrijven. “Er ligt een schaduw over zijn huwelijk,” zei ook premier Rutte, die vond dat Grapperhaus al genoeg was gestraft door alle beroering.

De Tweede Kamer gaat woensdag in debat met het kabinet over het geloofwaardigheidsprobleem van de minister. De nieuwe beelden van een handenschuddende Grapperhaus zullen daar hoogstwaarschijnlijk ook aan bod komen. Ook liet de vakbond van de BOA’s weten dat zij minder boetes gaan uitdelen omdat zij verontwaardigd zijn over het gedrag van de minister. Onder het mom ‘maar Grapperhaus houdt zich ook niet aan de regels’ vinden de BOA’s dat hun geloofwaardigheid en gezag wordt ondermijnd.

In de Tweede Kamer wordt kritisch gereageerd op foto’s van de bruiloft van minister Ferd Grapperhaus. Daarop is te zien hoe de minister zelf de coronaregels overtreedt. Veel partijen reageerden vorige week, toen vooral de gasten op de bruiloft het niet altijd even nauw leken te nemen met de regels, nog terughoudend. Dat is woensdag anders.

Een vergissing maken en even te dicht bij een ander staan, kan ons allemaal overkomen,” zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Maar handen schudden dat doe je gewoon niet, zeker niet als minister van Justitie. Het was de eerste afspraak die we in maart met zijn allen maakten.”

Volgens de PvdA zal het kabinet in het debat woensdag moeten uitleggen hoe het zijn gezag wil herstellen. Door de beelden van Grapperhaus is er volgens de partij een gezagsprobleem ontstaan, omdat boa’s en agenten discussie krijgen op straat bij de handhaving. Volgens PVV-voorman Geert Wilders wordt Grapperhaus ‘met de minuut ongeloofwaardiger’.

“Het gaat mij niet eens over de anderhalve meter of het maken van een fout,” laat hij in een reactie weten. “Voor iemand als Grapperhaus die anderen stevig de maat neemt en aso’s noemt en forse boetes uitdeelt aan gewone mensen en bedrijven, is dit een totale afgang.”

Lilian Marijnissen (SP) reageert: “Op de foto’s lijkt nóg duidelijker dan we al wisten dat de 1,5 meter niet is nageleefd. Dit is niet even een moment per ongeluk te dicht bij elkaar staan, zoals de verklaring was. Hij loopt zelf handen te schudden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden