Twee verdachten van doodschoppen Carlo Heuvelman komen vrij, alleen Sanil B. blijft in hechtenis

Twee van de drie hoofdverdachten van het doodschoppen van Carlo Heuvelman komen vrij. Het gaat om Mees T. en Hein B. (beiden 18 jaar). Alleen Sanil B. (19) blijft vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdagmiddag besloten.

Victor Schildkamp
Rechtbanktekening van verdachten Kaan B., Sanil B., Hein B., Mees T. en Daan van S., tijdens de eerste openbare zitting.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van verdachten Kaan B., Sanil B., Hein B., Mees T. en Daan van S., tijdens de eerste openbare zitting.Beeld ANP

De rechtbank in Lelystad oordeelt dat er geen recidivegevaar is voor alle drie de verdachten van de gewelddadige dood van Heuvelman. Ook vindt de rechtbank dat de voorwaarden om verdachten in hechtenis te houden, steeds zwaarder moeten wegen naarmate het proces vordert. De rechtbank ziet de rol van Mees T. bovendien iets anders, gezien alle getuigenverklaringen.

Alle drie de jonge mannen blijven wel verdachte van doodslag op Carlo Heuvelman. Sanil B. zit nu als enige nog vast. “Bij u slaat de weegschaal niet de voor u goede kant uit,” zei de rechter. “Tegen u ligt meer dat uiteindelijk in de richting van bewijs zal gaan. U wordt een grotere en leidinggevende rol toegedicht.”

‘Ze lokken me in de val’

Diezelfde Sanil B. had vrijdagmorgen aan het begin van de tweede voorbereidende zitting in Lelystad nog uitgehaald naar de politie. “Alles wordt uit de kast gehaald om mij in de val te laten lopen. In mijn ogen gaat dit niet meer om waarheidsvinding. Ik heb er zelfs over gedacht niet meer aan het onderzoek mee te werken.”

B. doelt op afgeluisterde gesprekken met zijn ouders, intimidatie en ‘leugens van de politie’. Ook had hij het over de undercoveragenten met hem spraken in de gevangenis. “Dat gesprek waarin ik zogenaamd ja zou hebben gezegd op de vraag of ik het gedaan zou hebben. Wat ik mij kan herinneren is dat ik heb gezegd dat ik het raar vond dat ik Carlo’s dna op mijn schoenen heb, want ik heb niks met zijn dood te maken.”

“Ik vind het goed dat er undercoveragenten worden gebruikt, want de enige manier om Carlo te eren is de waarheid boven tafel krijgen. Daarom werk ik nog steeds overal aan mee. Ik wil ook weten wat er met hem is gebeurd. Maar ik heb dingen in die gesprekken gezegd die niet kloppen, soms doe je wat stoer als gevangenen onderling.”

‘Stuur Antilliaan op je af’

Ook Mees T. en Hein B., de andere twee hoofdverdachten die inmiddels al een maand of vijf vastzitten, blijven erbij dat ze niets te maken hebben met Heuvelmans dood. De rechter confronteerde Mees T. met nare opmerkingen die hij heeft gemaakt over een getuige die tegen hem heeft verklaard. “Blijkbaar heb je gezegd: ‘Ik stuur wel een Antilliaan op haar af’.”

Mees zelf verklaart dat soort teksten door de ‘emotionele achtbaan’ waarin hij zit. Mees T. deed bozig in de rechtszaal. Hij vindt dat de vrienden van Heuvelman ook schuldig zijn aan het feit dat er een gevecht is ontstaan. “Zij vroegen haast om een gevecht. Dus moet ik dan excuses aanbieden? Zij zitten thuis en ik zit vast. Terwijl ik wéét dat ik hem niet heb aangeraakt.”

Belangrijke nieuwe getuige

Peter Plasman, de advocaat van Sanil B., bracht vrijdag iets naar voren uit het verhoor met de onlangs opgedoken nieuwe getuige die via Opsporing Verzocht werd gevonden. Volgens Plasman zei die getuige dat Heuvelman ‘één flinke hoek kreeg en daarna natúúrlijk met een harde tik op de grond viel’. Plasman doelt opnieuw op zijn betoog dat Heuvelman overleden kan zijn door de harde val op de stoep en niet door de klappen die hij kreeg. Volgens Plasman geeft de nieuwe getuige geen duidelijk nieuw inzicht over de doodsoorzaak van Heuvelman.

Volgens de rechter heeft de nieuwe getuige ook gezegd dat het slachtoffer nog bewoog na zijn val. Dat zou betekenen dat hij nog niet buiten bewustzijn was. Heuvelman overleed na enkele dagen coma in het ziekenhuis.

De nieuwe ‘mogelijk belangrijke getuige’ is een jonge man uit Noord-Holland. Hij kan van doorslaggevende betekenis zijn. Hij heeft inmiddels een verklaring afgelegd. Over de inhoud is nog weinig bekend.

Niet meer verdacht

Vrijdagmorgen bleek ook dat Lukas O. (19) niet langer wordt vervolgd voor doodslag op de toen 27-jarige Heuvelman. Hij zat al niet meer in voorarrest. Wel is hij in beeld voor alle andere vormen van geweld. Daarmee zijn er nog drie verdachten over van het zware incident in juli. Dat zijn dus Mees T., Sanil B. en Hein B. De andere zes verdachten worden verdacht van andere vormen van geweld, zoals poging tot doodslag en openlijke geweldpleging.

De negen verdachten van het geweld op Mallorca kwamen vrijdag in groepjes voor, al zijn de meesten niet aanwezig. Stan F., Lucas van den H., Martijn T., Lukas O., Kaan B. en Daan van S. bleven weg. Martijn T. zou als enige wel komen, maar zag daar weer van af omdat hij net corona heeft gehad. T. werd pas onlangs als negende verdachte aangehouden wegens openlijke geweldpleging.

Carlo Heuvelman uit Waddinxveen werd in juli 2021 doodgeschopt op Mallorca. Volgens justitie waren de verdachten van 18 tot 20 jaar uit Bussum in die rumoerige nacht betrokken bij meerdere vechtpartijen. Nog niet bekend is wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden