Twee aardbevingen in ruim een uur in Groningen

Bij Uithuizermeeden, in het noorden van Groningen, vond zaterdag rond 12.20 uur een aardbeving plaats met een kracht van 2.7 op de schaal van Richter. Om 13.30 was er een tweede beving met een kracht van 1.7, zo meldt het KNMI.

Het Parool
Gaswinning bij Tjuchem in Noordoost-Groningen.  Beeld ANP / Hans van Rhoon
Gaswinning bij Tjuchem in Noordoost-Groningen.Beeld ANP / Hans van Rhoon

De afgelopen weken werden al verschillende bevingen gerapporteerd met Uithuizen als epicentrum. Zo was er een met een kracht van 2.3 op 9 september, was er op 28 augustus een met een kracht van 1.3 en op 19 augustus een met een magnitude van 1.9.

In het gebied komen vaker aardbevingen voor als gevolg van de gaswinning. De zwaarste beving tot nu toe was op 16 augustus 2012, bij Huizinge. Die had een kracht van 3.6.

De Veiligheidsregio Groningen spreekt van een ‘enorme knal’. “De schrik zit er weer goed in.” Volgens de veiligheidsregio zorgt de beving opnieuw voor schade aan huizen. De gemeente Het Hogeland, waar Uithuizen onder valt, laat weten dat de beving op verschillende plekken gevoeld is en dat inwoners schade kunnen melden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).

Op Twitter zeggen meerdere mensen de beving zaterdag gevoeld te hebben, zoals Els Smits in het gehucht Doodstil onder Uithuizen. Berry Haan zegt dat het in Uithuizermeeden een ‘enorme donder en aardbeving’ was. “Hele huis trilde, ramen, planten verschoven.” Nettie Klompsma merkt op dat de betonnen vloer van haar sportschool trilde.

Parlementaire enquête

Momenteel heeft de Tweede Kamer een parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen. Zij doet onderzoek naar de besluitvorming over de aardgaswinning, aardbevingen, schadeafhandeling en versterking in Groningen. Komende week worden onder anderen voormalig nationaal coördinator Groningen Hans Alders en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren onder ede door de commissie verhoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden