Tv-tips voor de vrijdagavond

Wat is er vanavond op de buis? Het Parool zet een aantal tips op een rijtje.

Het Parool
20th Century Women, NPO 3, 23.11 uur. Beeld -
20th Century Women, NPO 3, 23.11 uur.Beeld -

Film

20th Century Women

NPO 3, 23.11 uur
Eind jaren zeventig groeit de vijftienjarige Jamie (Lucas Jade Zumann) op bij zijn alleenstaande moeder Dorothea (Annette Bening) in een groot pand met verschillende huurders. Dorothea doet haar best om haar zoon te begrijpen, met wisselend succes en de onmisbare hulp van Abbie en Julie (Greta Gerwig en Elle Fanning). Mooi drama naar het deels autobiografische en voor een Oscar genomineerde scenario van regisseur Mills. Vlot verteld, prachtig geacteerd en voorzien van een pakkende soundtrack met muziek uit de periode, die heel getrouw werd vormgegeven.

When Harry Met Sally...

BBC 1, 23.40 uur
Harry en Sally (Billy Crystal en Meg Ryan) ontmoeten elkaar als Sally Harry een lift geeft. Ze zijn allebei op zoek naar liefde, maar hun relaties mislukken keer op keer. Ze blijven elkaar ontmoeten en krijgen een warme vriendschap, maar kunnen ze deze in stand houden zonder dat hij door seksuele aantrekkingskracht wordt verstoord? Regisseur Reiner en scenarist Nora Ephron scoorden een enorme hit met deze knappe en sympathieke comedy; een soort ‘Woody Allen light’. Ryan en Crystal zijn perfect in hun rollen en de dialogen zijn verrukkelijk.

Happy End

NPO 2, 0.22 uur
De rijke familie Laurent lijkt een perfect bestaan te leiden, maar wordt geplaagd door problemen en geheimen. Pater familias Georges (Jean-Louis Trintignant) wil het liefst dood, dochter Anne (Isabelle Huppert) probeert een schandaal te verdoezelen en zoon Thomas (Matthieu Kassovitz) heeft een buitenechtelijke relatie. Zijn dochtertje Eve (Fantine Harduin) uit een eerder huwelijk heeft zo haar eigen geheimpjes. Haneke (‘Amour’) slaat dit keer een wat lichtere toon aan, maar het resultaat kan niet overtuigen. De vele verhaallijnen komen niet echt samen.

TV

Oases in de Oriënt

NPO 2, 20.40 uur
Door hun witte stranden en blauwe zee zijn de eilanden van de Malediven een toeristische trekpleister. De Malediviërs zelf wordt echter aangeraden contact met toeristen te mijden. In het streng islamitische land is burgerschap voorbehouden aan moslims en worden andersdenkenden vervolgd. In ‘Oases in de Oriënt’ ziet Kefah Allush de andere kant van het paradijs dat de reisbrochures graag tonen. De Malediven stevenen af op een ramp, want door de stijgende zeespiegel dreigen honderden eilandjes te verdwijnen, en daarmee ook de cultuur van de bewoners.

The Founder

Canvas, 21.20 uur
De weinig succesvolle verkoper van milkshakemachines Ray Kroc (Michael Keaton) maakt kennis met de broers McDonald, die een succesvol hamburgerrestaurant runnen in het zuiden van Californië. De ambitieuze Kroc ziet mogelijkheden voor een enorme franchise, maar botst met de bescheiden broers. Dit biografische drama vertelt een mooi verhaal op een pakkende manier, maar het is vooral de casting die de film zo sterk maakt. Keaton is voortreffelijk als Kroc, van wie niet alleen de sympathieke kant wordt belicht. Het tijdsbeeld werd fraai vormgegeven.

Glastonbury 2022

BBC 2, 22.00 uur
Vorige week kon Pinkpop na twee coronajaren weer doorgaan, en vandaag is ook het Engelse festival Glastonbury weer terug. Jo Whiley, Lauren Laverne en Clara Amfo geven een impressie van de optredens van vandaag, met klinkende namen als Robert Plant & Alison Krauss, Wolf Alice en TLC. Om 23.00 uur zijn de camera’s gericht op het Pyramid Stage, waar Billie Eilish de avond gaat afsluiten. De twintigjarige is de jongste artiest ooit die het grootste podium van Glastonbury betreedt. Ook zijn er impressies van de optredens van onder meer Foals en Four Tet.

Sportlab Sedoc

NPO 2, 22.25 uur
Sinds 1980 geeft geen enkele Nederlandse wielrenner de Tour de France weten te winnen. Toch is Nederland een echt wielerland. Wordt het dan niet weer eens tijd? In ‘Sportlab Sedoc’ onderzoekt voormalig olympiër Gregory Sedoc of de wetenschap de Nederlandse wielrensport op dit gebied een handje kan helpen. Hij vraagt onderzoekers naar de kwaliteiten waarover een Tourwinnaar moet beschikken en ziet de ideale fiets voor een bergbeklimming. Ook ontmoet Sedoc jonge talenten op een campus in Sittard, en fietst hij met Tom Dumoulin de Limburgse heuvels in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden