Tv-tips

Tv-tips voor de donderdagavond

Wat is er vanavond op de buis? Het Parool zet een aantal tips op een rijtje.

Het Parool
Het M-woord, NPO 3, 20.22 uur. Beeld Het Volk/ NTR
Het M-woord, NPO 3, 20.22 uur.Beeld Het Volk/ NTR

Film

Unfaithful

Net5, 22.35 uur
Regisseur Lyne, die eerder scoorde met ‘Fatal Attraction’ en ‘Indecent Proposal’, baseerde zich voor deze sterk geacteerde film op Claude Chabrols ‘La femme infidèle’. Connie en Edward (Diane Lane en Richard Gere) zijn getrouwd, hebben een kind en wonen in een buitenwijk van New York. Alles lijkt goed te gaan tot Connie op een dag de jonge Fransman Paul Martel (Olivier Martinez) ontmoet. Vanaf dat moment staat haar leven op z’n kop en zet ze haar huwelijk met Edward op het spel voor een affaire die nooit goed kan aflopen.

Blade II

Veronica, 23.35 uur
Regisseur Del Toro (‘Pan’s Labyrinth’) weet nog wel wat leuks te maken van dit tweede deel uit de overigens matige ‘Blade’-reeks naar de gelijknamige Marvel-strip. Vampierjager Blade (Wesley Snipes) is verhuisd naar Praag, waar hij ontdekt dat zijn mentor niet dood is. Tot zijn verbazing wil de grote vampierleider Damaskinos vrede met hem sluiten om samen de strijd aan te gaan tegen de Reapers, een nieuw ras van vampiers. Met een aardige sfeer, fraaie locaties en special effects, maar de personages blijven behoorlijk plat. In 2004 volgde een derde deel.

The Dark Knight

Veronica, 20.30 uur
Nolans tweede Batman-episode werd een enorm succes. De sfeer is nog grimmiger dan in ‘Batman Begins’ en Nolan haalde zijn inspiratie uit de comics van Frank Miller en Alan Moore. Met de hulp van commissaris Gordon (Gary Oldman) en de nieuwe officier van justitie Harvey Dent (Aaron Eckhart) wil Batman (Christian Bale) de georganiseerde misdaad in Gotham uitroeien. Het drietal krijgt te maken met een crimineel meesterbrein: The Joker. Bijzonder geslaagd is de krachtige vertolking van Heath Ledger als de gestoorde schurk, bekroond met een postume Oscar.

TV

Het M-woord

NPO 3, 20.22 uur
In een thema-avond belicht de NTR de problematische relatie tussen de islam en homoseksualiteit. Intolerantie en zelfs geweld naar de lhbtq-gemeenschap is een probleem waarvan vaak wordt weggekeken en benoemen is een taboe, voelt journalist Haroon Ali. Toen hij op zijn 21ste uit de kast kwam, voelde hij dat hij daarmee de islam moest verlaten omdat het geloof hem niet accepteert zoals hij is. In ‘Het M-woord’ gaat hij in dialoog met betrokkenen. Aansluitend schuift hij aan in een speciale talkshow van Karim Amghar, waar wordt nagepraat met diverse gasten.

Frontlinie

NPO 2, 20.26 uur
In 2020 werd Faustin-Archange Touadéra herkozen tot president van de Centraal-Afrikaanse Republiek. De verkiezingen waren omstreden en Touadéras greep op de macht is fragiel, zeker in het gebied buiten de steden waar gewapende rebellen en milities het voor het zeggen hebben. In ‘Frontlinie’ vertelt verslaggever Bram Vermeulen hoe de president zich van Europa afwendt en steeds meer op Rusland vertrouwt voor hulp om zijn positie te verstevigen. Naast economische hulp is er ook militaire steun, onder meer in de vorm van de huurlingen van de Wagner Group.

Pop22

NPO 1, 21.20 uur
Op twee donderdagavonden hijsen Matthijs van Nieuwkerk en Ilse DeLange Nederlandse artiesten op het podium in ‘Pop22'. Populaire acts, beginnende musici en aanstormende talenten uit verschillende muziekstromingen komen samen in een avontuurlijk programma dat de Nederlandse popmuziek in de etalage zet: “Een culturele dienstplicht van de publieke omroep”, volgens Van Nieuwkerk. Vanavond komt Davina Michelle vertellen over haar concert in Ahoy, en brengen Sor en Froukje hun singles ten gehore. Volgende week zijn onder andere Di-rect en My Baby te gast.

2Doc: Petite Fille

NPO 2, 22.30 uur
De zevenjarige Sasha is geboren in een jongenslichaam maar wil al zolang ze zich kan herinneren een meisje zijn. Van haar familie ontvangt ze daarbij alle steun, maar haar klasgenoten en docenten zijn minder ruimdenkend. De documentaire ‘Petite fille’ van Sébastien Lifshitz volgt Sasha en haar familie tijdens het spelen, op school en op balletles, waar ze steeds weer wordt geconfronteerd met traditionele ideeën van anderen die vinden dat ze niet in een jurk mag lopen. Het ontroerende portret kijkt ook mee met Sasha’s therapiesessies op de genderpoli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden