PS23

Tussenstand Amsterdam: GroenLinks slinkt maar blijft grootste, PvdA en PvdD groeien

GroenLinks blijft in Amsterdam ondanks een krimp de grootste partij in de Provinciale Statenverkiezingen. Daarna volgen Partij van de Arbeid (PvdA), Partij voor de Dieren (PvdD), D66 en VVD. Dat is de voorlopige uitslag na het tellen van 95 procent van de stemmen.

Het Parool
Partijleden van GroenLinks en PvdA volgen de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen. Beeld Bart Maat/ANP
Partijleden van GroenLinks en PvdA volgen de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld Bart Maat/ANP

GroenLinks heeft in Amsterdam 18,2 procent van de stemmen bemachtigd. Dat is een verlies van meer dan 5 procent ten opzichte van vier jaar geleden, toen de partij 23,8 procent van de stemmen kreeg.

PvdA wint juist 4 procent en klimt daarmee naar 15,4 procent van de stemmen. Ook PvdD stijgt met bijna 3 procent en pakt 11,5 procent van de stemmen.

FvD grote verliezer

Regeringspartijen D66 (9,9 procent) en VVD (9,1) leveren in Amsterdam allebei in, net als alle andere partijen die vier jaar geleden ook meededen. De grote verliezer is Forum voor Democratie, die keldert van 8,7 procent naar 2,6 procent van de stemmen.

Van dat verlies profiteren de nieuwkomers Volt, BoerBurgerBeweging (BBB) en JA21. De pro-Europese partij Volt is met 7,7 procent van de stemmen de zesde partij van Amsterdam. Landelijke winnaar BoerBurgerBeweging (BBB) is de zevende partij met 5,2 procent van de stemmen. JA21 haalde ruim 3,2 procent van de stemmen.

Opkomst

De opkomst in Amsterdam voor de Provinciale Statenverkiezingen is 52,7 procent. Dat is ongeveer evenveel als vier jaar geleden, toen 53,2 procent van de kiesgerechtigden hun stem uitbracht. Het opkomstpercentage is wel hoger dan de 46,6 procent bij de verkiezingen voor de gemeenteraad van vorig jaar. Landelijk was het opkomstpercentage met 57,5 procent wat hoger dan in Amsterdam.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden